Riven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Riven: The Sequel to Myst (ook wel Riven), (Japans: "リヴン  ザ シークェル トゥー ミスト) is de directe opvolger van het computerspel Myst en is vier jaar in ontwikkeling geweest. Alle beelden zijn 'prerendered', zodat het spel neerkomt op een zeer geavanceerde diashow. Hierin houdt het de stijl van de voorganger Myst in ere. Net als in Myst kan je niet sterven maar wel degelijk voor een alternatieve afloop zorgen. Eén daarvan verschilt niet veel van sterven alhoewel er geen bloedige elementen in verwerkt zijn.

Spel[bewerken]

Belangrijke personen in het spel zijn:

  • de Speler zelf maar ook:
  • Gehn, ontvoerder van
  • Catharine, de vrouw van
  • Atrus, de man die de speler moet zien te bevrijden uit zijn gevangenis in D'ni.

Als speler spreek je eerst kort met Atrus, die je vervolgens snel op zoektocht stuurt door je naar de 'Age' Riven te sturen. Daar is het aan jou om uit te zoeken hoe je Gehn kan vangen en Catharine kan bevrijden. Gaandeweg kom je van alles tegen dat je kan helpen om te begrijpen hoe de vork in de steel zit in Riven. Het spel is erg goed doordacht. Goed kijken en nadenken is dan ook de sleutel om het spel tot een (goed) einde te brengen. Puzzels zijn goed verwerkt in de omgeving, zodat de speler soms niet door heeft dat hij te maken heeft met een aanwijzing.

Riven is doordrenkt van historie, en niet alleen van het eiland zelf. De verhaallijnen die erin terug te vinden zijn gaan over het eiland zelf, alsmede over een invloedrijke stam. Verder natuurlijk Atrus en zijn perikelen maar ook over D'ni, waar Atrus nog opgesloten zit. Het volledig kennen van de gehele achtergrond is niet noodzakelijk om het spel uit te spelen. Het spel kent vele verborgen elementen.

Platforms[bewerken]

Jaar Platform
1997 Macintosh, PlayStation, Windows
1998 SEGA Saturn
2005 Windows Mobile
2010 iPhone
2013 iPad

Ontvangst[bewerken]

Beoordeeld door Platform Datum Score
Just Adventure Macintosh 21 augustus 2002 100%
Quandary Windows november 1997 100%
Jeuxvideo.com Windows 4 maart 2011 95%
JeuxVideoPC.com Windows 6 mei 2006 90%
Adrenaline Vault, The (AVault) Windows 18 januari 1998 90%
AppSafari iPhone 3 februari 2011 80%
GameSpot Windows 3 november 1997 78%
Computer Gaming World (CGW) Windows januari 1998 70%
GameSpot PlayStation 14 mei 1998 55%
All Game Guide Macintosh 1998 50%