Robert Behnken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robert Behnken
Robertbehnkenv2.jpg
Algemene informatie
Nationaliteit Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Status actief
Geboortedatum 28 juli 1970
Geboorteplaats Creve Coeur
Andere beroepen ingenieur
Tijd in ruimte 93 dagen
Missie STS-123,
STS-130,
SpX-DM2
Portaal  Portaalicoon   Ruimtevaart

Robert (Bob) Louis Behnken (Creve Coeur, 28 juli 1970) is een Amerikaans ruimtevaarder. Behnkens eerste ruimtevlucht was STS-123 met de spaceshuttle Endeavour en vond plaats op 11 maart 2008. Tijdens de missie werd het eerste deel van de Japanse Experimentmodule naar het Internationaal ruimtestation ISS gebracht.

Behnken maakte deel uit van NASA Astronaut Group 18. Deze groep van 17 ruimtevaarders begon hun training in 2000 en had als bijnaam The Bugs.

In totaal heeft Behnken drie ruimtevluchten op zijn naam staan. Tijdens zijn missies maakte hij tien ruimtewandelingen. Hij is getrouwd met astronaute Megan McArthur. Behnken is een van de vier astronauten die vanaf 2015 trainden en feedback gaven aan ruimtevaartuig-ontwikkelaars Boeing en SpaceX om deel te nemen aan het Commercial Crew programma van NASA. Op 3 augustus 2018 werd de selectie van Behnken als astronaut voor SpaceX testvlucht SpX-DM2 bekendgemaakt. Dit is de eerste bemande vlucht met een ruimtevaartuig van het type Dragon 2 (ook wel Crew Dragon). De vlucht duurde van 30 mei tot en met 2 augustus en omvatte naast de testvlucht een missionair verblijf van twee maanden in het ISS.

Zie de categorie Robert L. Behnken van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.