Robert Vaughn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Robert Vaughn
Robert Vaughn Memorabilia March09.JPG
Algemene informatie
Volledige naam Robert Francis Vaughn
Geboren New York, 22 november 1932
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Beroep Acteur, regisseur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Robert Francis Vaughn (New York, 22 november 1932) is een Amerikaans acteur en regisseur, die al meer dan 200 film -en tv rollen vertolkte. Vaughn is al sinds het midden van de jaren 50 actief. Zijn regiewerk bleef beperkt tot het regisseren van 2 afleveringen van televisieseries. Een bekende rol van Vaughn is die van Napoleon Solo in de actieserie The Man from U.N.C.L.E.. Hij speelde belangrijke rollen in films als The Magnificent Seven, Bullitt, The Bridge at Remagen, The Towering Inferno en Superman III. Voor zijn rol als oorlogsveteraan in The Young Philadelphians kreeg hij in 1961 een Oscar-nominatie in de categorie Best supporting actor.

Jeugd[bewerken]

Robert Vaughn werd in 1932 geboren in New York en kwam uit een artistiek nest. Zijn moeder Marcella was actrice aan het toneel en zijn vader Gerald werkte als acteur voor de radio. Na de scheiding van zijn ouders woonde Vaughn bij zijn grootouders in Minneapolis, terwijl zijn moeder door het land op tournee was. Na zijn middelbare schooltijd aan de North High School, ging Vaughn journalistiek studeren aan de University of Minnesota. Al na een jaar stopte hij met zijn studie en ging bij zijn moeder in Los Angeles wonen, waar hij theaterwetenschappen ging studeren aan het Los Angeles State College of Applied Arts and Sciences. Hij behaalde er uiteindelijk zijn master.

De jaren vijftig[bewerken]

Op 21 november 1955 debuteerde Vaughn als acteur op televisie, het was een kleine rol in de aflevering "Black Friday" van de tv-serie Medic. Al snel volgden meer rollen in tv-serie zoals de westernserie Frontier Doctor. Zijn filmdebuut was als figurant in het bijbelspektakel The Ten Commandments (1956). Vaughn is te zien in de scène waar de menigte het Gouden kalf aanbidt. Het duurde niet lang voordat Vaughn’s naam in de aftiteling was te zien, dat was in de western Hell’s Crossroads uit 1957. Hij speelde de rol van Bob Ford, de moordenaar van outlaw Jesse James. Intussen speelde Vaugh ook toneel, en acteur Burt Lancaster zag hem spelen in End as a Man van Calder Willingham. Niet lang daarna tekende Vaughn een contract bij de filmmaatschappij van Lancaster, Hecht-Hill-Lancaster. Voordat Vaughn echter zijn eerste rol voor de filmmaatschappij kon spelen werd hij opgeroepen voor het leger. Hij diende zijn diensttijd uit en bracht het tot sergeant. Hij speelde in nog enkele films in de jaren vijftig en maakte grote indruk voor zijn rol als oorlogsveteraan Chester A. Gwynn in The Young Philadelphians. Hij kreeg er een Oscar-nominatie voor in de categorie Best supporting actor.

De jaren zestig[bewerken]

In 1960 was Vaughn één van de zeven revolverhelden in The Magnificent Seven een adaptie van de film Seven Samurai (1954) van Akira Kurosawa. Vaughn’s medespelers waren Yul Brynner, Eli Wallach, Horst Buchholz, Steve McQueen, Charles Bronson en James Coburn. De film was een groot succes en vrijwel alle acteurs zouden uitgroeien tot supersterren in Jaren zestig en zeventig. Hoewel Vaughn de film trouw bleef, bleef hij rollen spelen in tv-series. In het seizoen 1963-1964 kreeg hij de rol van kapitein Raymond Rambridge in de tv-serie The Lieutenant. Vaughn was niet tevreden met zijn kleine aandeel in de serie en verzocht om een uitbreiding naar een meer complexe rol. Tijdens de onderhandelingen hierover werd hem een nieuw aanbod gedaan, een tv-serie waarin hij de hoofdrol zou gaan spelen, die van Napoleon Solo in The Man from U.N.C.L.E.. Tussen 1964-1968 speelde Vaughn samen met de Britse acteur David McCallum (Illya Kuryakin) in deze iconische spionageserie en werd beroemd over de hele wereld. Zelfs achter het toenmalige IJzeren Gordijn ken men de acteur. Vaughn bleef ook in film acteren en werd in 1968 genomineerd voor een BAFTA Award voor zijn rol in Bullit.

De jaren zeventig, tachtig en negentig[bewerken]

Toch speelde Vaughn in de jaren na The Man from U.N.C.L.E. voornamelijk rollen in televisiefilms en –series en in B-films. Waardering was er wel, voor zijn rol als Frank Flaherty in Washington: Behind Closed Doors uit 1977, kreeg hij een Emmy en hij kreeg de hoofdrol in de Britse detectiveserie The Protectors. Zijn oude vriend George Peppard haalde Vaughn in het laatste seizoen van The A-Team binnen, grotendeels ook om de opgelopen spanningen tussen Peppard en Mr. T op te lossen. Een rol waar hij veel waardering mee oogstte was die van superschurk Ross Webster in Superman III, maar daar stonden weer films tegenover als de zombiefilm Chud II.

De 21e eeuw[bewerken]

In 2004 kreeg Vaughn een grote rol in een nieuwe Britse serie Hustle over een groepje oplichters met een gouden hart. Vaughn speelt Albert Stroller, het oudste en meest ervaren teamlid, die in de meeste gevallen het doelwit van de bende selecteert en inpakt, klaar om bedrogen te worden. De serie was ook een groot succes in de VS. Vaughn was in alle acht seizoenen van de serie te zien. In 2012 was Vaughn ook te zien als Milton in de langlopende Britse soapserie Coronation Street.

Huwelijk[bewerken]

Robert Vaughn huwde actrice Linda Staab in 1974. Het echtpaar adopteerde twee kinderen, Cassidy en Caitlin.

Bronnen[bewerken]

  • Robert Vaughn A Fortunate Life (autobiografie), 2008

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]