Roland Juno-60

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 145.133.134.220 (overleg) op 29 mrt 2020 om 19:49. (Een DCO maakt een synthesizer NIET hybride. Het houdt de frequentie stabiel, meer niet. Een DCO is een analoge oscillator, niet digitaal.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Roland Juno-60
Synthesizer
Roland Juno-60
Jaar 1983
Type display Alfanumeriek, 2 posities
Klavier 61 toetsen, niet aanslaggevoelig
Polyfonie 6
Type synthese 1 DCO met ADSR, pulse, saw, square. 1 LFO.
Filters hoog/laagdoorlaat filter en laagdoorlaat VCF's met resonantie
Multitimbraal nee
Geheugen 56 patches
Effecten chorus
Aansluitingen DCB Roland-interface (geen MIDI), 1 stereo audio-uitgang
Control 1 sustain, 1 patch-pedaal
Extra's Arpeggiator
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Roland Juno-60 is een analoge synthesizer, uitgebracht door Roland in 1983.

Beschrijving

De Juno-60 kwam een jaar later uit dan zijn voorganger de Juno-6. Het grote gemis van de Juno-6 was vooral het gebrek aan geheugenplaatsen om zelfgemaakte klanken op te kunnen slaan. De Juno-60 bevat 56 geheugenplaatsen.

De klank van de Juno-60 wordt vaak omschreven als rijk, vol en "vet", met een typische analoge feel. De Juno-60 was net als de Prophet 5-synthesizer erg populair, en is op veel opnames uit die tijd te horen.

De Juno-60 is een favoriet onder muzikanten, ondanks zijn leeftijd. Zijn opvolger, de Juno-106, voegde MIDI-aansluitingen toe, maar bracht weinig verbetering aan in de klank. Voor externe controle had hij wel de beschikking over de "DCB Roland to Roland sync/interface", waarmee de Juno-60 kon communiceren met andere Roland-apparaten, zoals de JSQ-60-sequencer. Later werd de Roland MD-8 uitgebracht, een converter die het DCB-signaal kon omzetten naar MIDI. Hiermee werd interactie met andere digitale instrumenten mogelijk.

Geluid

Vanwege het gebruik van analoge circuits beschikt de Juno-60 over sterk klinkende strijkers, bassen, en orgels. De Juno-60 is veelzijdig qua geluid door de ingebouwde laagdoorlaat filter en chorus-effect. De tweede oscillator werd gemist, en de beperkte mogelijkheden van de LFO (slechts één golfvorm) was niet voldoende. De klank van de Juno-60 werd daarom als middelmatig gezien en sprong er niet uit.

Niet-geverifieerde tips

  • Tegelijk indrukken van knop "5" met knop "1" of "2" geeft toegang tot patch 57 tot 76. Dit zijn 20 extra geheugenplaatsen.
  • Om toegang te krijgen tot de test-patches 80 tot 98 moet men de jackplug in de patch shift steken. Knop "5" ingedrukt houden en knop "3" indrukken voor bank 8 of knop "4" voor bank 9.
  • De Juno-60 inschakelen met knop "Key transpose" ingedrukt en de "Arpeggio Mode"-schakelaar omhoog, om toegang tot de monofone-stand te krijgen waarbij alle zes stemmen worden toegewezen aan 1 stem.