Romsée

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Philemonbaucis (overleg | bijdragen) op 22 okt 2019 om 22:20. (Lequarré toegevoegd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Romsée
Deelgemeente in België Vlag van België
Romsée (België)
Romsée
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Fléron
Fusie 1977
Coördinaten 50° 37′ NB, 5° 40′ OL
Overig
Postcode 4624
Detailkaart
Romsée (Luik)
Romsée
Portaal  Portaalicoon   België
Heilige Maagd Mariakerk
Voormalig hoofdkantoor (1926) van de steenkoolmijn Wérister in Romsée

Romsée (Waals: Roumzêye) is een dorpje in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van Fléron. Het was een zelfstandige gemeente tot in 1977, vòòr de fusie telde Romsée 4014 inwoners. Het ligt net ten zuidwesten van het centrum van Fléron, en is door lintbebouwing en woonuitbreiding vergroeid met Magnée, Fléron-centrum en Beyne-Heusay.

De landbouw was typisch voor het Land van Herve: veeteelt in een bosrijke omgeving, weiden met veel hagen en hoogstamboomgaarden, appel-, peren- en pruimbomen.

Vanaf het begin van de 19de eeuw werd er op industriële wijze steenkool gedolven. De steenkoolmijn, S.A. des Charbonnages de Wérister had tot 2000 mensen in dienst en produceerde ooit meer dan 600 000 ton steenkool per jaar. Wérister werd in 1967 gesloten.

Op 16 augustus 1914, bij de invasie aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, doodden de 35ste en 25ste infanterieregimenten van het keizerlijke Duitse leger 27 burgers en vernietigden 40 huizen in het dorpscentrum.

Bezienswaardigheden

Natuur en landschap

Romsée ligt in het Land van Herve, op een hoogte van ruim 200 meter. De omgeving is sterk verstedelijkt. De Ruisseau de Geloun ontspringt iets ten zuiden van de dorpskom en loopt in zuidelijke richting naar de Vesder. Ten westen van Romsée ligt het Bois de Beyne.

Geboren in Romsée

Trivia

Gérard Romsée, vooraanstaand Limburgs VNV-politicus en collaborateur in de Tweede Wereldoorlog, stamt uit een Waalse familie die ooit 'de Romsée' heette en van oorsprong afkomstig is uit de omgeving van Romsée.

Nabijgelegen kernen

Vaux-sous-Chèvremont, Beyne-Heusay, Fléron, Magnée


Zie de categorie Romsée van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.