Rooseveltlaan (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rooseveltlaan)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rooseveltlaan
Het Twaalfverdiepingenhuis staat in het midden van de splitsing tussen de Rooseveltlaan (links) en de Churchill-laan (rechts)
Het Twaalfverdiepingenhuis staat in het midden van de splitsing tussen de Rooseveltlaan (links) en de Churchill-laan (rechts)
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Wijk Rivierenbuurt
Begin Vrijheidslaan
Eind Europaplein
Algemene informatie
Openbaar vervoer Tram
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Rooseveltlaan is een straat in de Rivierenbuurt in Amsterdam-Zuid. De laan kenmerkt zich door de aan weerszijden van de rijbaan staande populieren.

De Rooseveltlaan heette van 1922 tot 1946 Zuider Amstellaan. In mei 1946 werd de straat vernoemd naar de voormalige Amerikaanse president F.D. Roosevelt.

Sinds februari 2018 staat op de hoek mat de Maasstraat een reeks bloembakken, de Four Freedoms-bloembakken met de teksten verwijzend naar de Four Freedoms.

Openbaar vervoer[bewerken]

In tegenstelling tot de Noorder Amstellaan (de huidige Churchill-laan), die de symmetrische tegenhanger is, bestaat de rijbaan uit twee rijstroken waarbij de tram in het midden rijdt. De tram kwam vanaf 1936 over deze laan te rijden, toen lijn 8 werd verlengd vanaf het Daniël Willinkplein (het huidige Victorieplein) naar het Westerscheldeplein ( het huidige Europaplein). Na de oorlog kwam vanaf 1948 tramlijn 4 over deze laan te rijden.