Roquefort-les-Pins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roquefort-les-Pins
Ròcafòrt lei Pins
Ròcafòrt
Roccaforte dei Pini
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Roquefort-les-Pins
Roquefort-les-Pins (Frankrijk)
Roquefort-les-Pins
Situering
Regio Provence-Alpes-Côte d'Azur
Departement Alpes-Maritimes (06)
Arrondissement Grasse
Kanton Villeneuve-Loubet
Coördinaten 43° 42′ NB, 7° 7′ OL
Algemeen
Oppervlakte 21,53 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
7.276[1]
(338 inw./km²)
Hoogte 20 - 362 m
Burgemeester Michel Rossi
(18 mei 2020)Bewerken op Wikidata
Overig
INSEE-code 06105
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Roquefort-les-Pins (Occitaans: Ròcafòrt lei Pins of Ròcafòrt; Italiaans (verouderd): Roccaforte dei Pini) is een gemeente in het Franse departement Alpes-Maritimes (regio Provence-Alpes-Côte d'Azur). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Grasse. Roquefort-les-Pins telde op 1 januari 2021 7.276[1] inwoners.

Het was eertijds een vestingstadje, dat echter volledig is gesloopt na te zijn overwonnen door het nabijgelegen St. Paul de Vence. Sindsdien woonden er hoofdzakelijk bannelingen, die zich met het hoeden van schapen en geiten bezighielden, en met het fabriceren van houtskool. Dit heeft helemaal plaatsgemaakt voor vrijwel geheel residentiële bebouwing met villa's op ruime bospercelen. Eertijds hadden Annie M.G. Schmidt, Wim Sonneveld en Jos van Vliet hier hun tweede huis. Er is nog wel een oud kerkje over.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Roquefort-les-Pins bedroeg op 1 januari 2021 21,53 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 337,9 inwoners per km². Roquefort-les-Pins grenst aan de gemeenten Villeneuve-Loubet, Opio en Valbonne.

De onderstaande kaart toont de ligging van Roquefort-les-Pins met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal. Het betreft alleen ingeschreven bewoners. Een groot deel van de villa's is in gebruik als tweede woning. (bron: INSEE-tellingen).

Vanwege een beveiligingsprobleem met de MediaWiki Graph-software is het momenteel niet mogelijk deze grafiek weer te geven. Zodra de software is bijgewerkt zal de grafiek vanzelf weer zichtbaar worden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roquefort-les-Pins van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.