Rosmolen Zeddam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rosmolen Zeddam
Rosmolen Zeddam
Basisgegevens
Plaats Zeddam
Bouwjaar 1546
Type rosmolen
Kenmerken 1 koppel maalstenen
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  9291
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Rosmolen Zeddam is een rosmolen aan de Bovendorpsstraat in het dorp Zeddam in de gemeente Montferland in de provincie Gelderland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De rosmolen werd in 1546 gebouwd als aanvulling op en tegenover de al bestaande Grafelijke windmolen, in opdracht van de toenmalige eigenaren, de graven van den Bergh. De graven verpachtten de rosmolen aan de molenaar van de torenmolen die hem gebruikte als er te weinig wind was. Bij het malen werd dan het paard van de graan aanbiedende boer gebruikt. In 1866 werd de molen verkocht en gesloopt. In 1974 werd de rosmolen herbouwd met behulp van bouwtekeningen die in het archief van Huis Bergh bewaard waren gebleven. De molen is eigendom van de Stichting Oswaldusgilde, hij is onderdeel van een compleet maalbedrijf dat zowel met windaandrijving als met paardenkracht werkt.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het maalwerk dat bestaat uit een koppel maalstenen wordt voortbewogen door een paard. Het molengebouw heeft een buitenwerkse maat van 9 meter 30 bij 13 meter 55 met een nokhoogte van 6 meter 75. In de voorgevel bevindt zich een dubbele deur en een enkele deur. Binnen bestaat de vloer deels uit estriken, maar waar het paard loopt ligt leem bestrooid met grof zand. Het grote kamwiel heeft 340 kammen en is voorzien van een steekcirkel met binnendiameter van 7 meter 25 en een buitendiameter van 7 meter 29. Het rondsel heeft een steekcirkel van 40,9 centimeter en bezit 19 staven. Bij een normale stapgang van het paard, vijf kilometer per uur, maakt het grote wiel vijf toeren per minuut en de steen 90. Indien van de windmolen gebruik wordt gemaakt is de capaciteit tienmaal zo groot.

Functie en exposities[bewerken | brontekst bewerken]

In de molen wordt een kleine verzameling zwerfstenen tentoongesteld die bijeengebracht is door J. Hoogland, voormalig dierenarts te Zeddam. Ook is er een mineralencollectie te zien. Ook worden er regelmatig kunstexposities gehouden. De molen is in de zomer in het weekeinde in bedrijf en voor publiek geopend. De rosmoleninstallatie wordt dan voortbewogen door een paard.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rosmolen, Zeddam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.