Rozenbottel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rozenbottels van de hondsroos (Rosa canina)
Paars-zwarte rozenbottel van de duinroos (Rosa pimpinellifolia (syn. Rosa spinosissima))

De rozenbottel is de vlezige schijnvrucht van een roos. De vorm varieert van rond tot langwerpig tot flesvormig. Afhankelijk van de soort en variëteit van de roos kan de kleur rood, oranje, purper of zwart zijn. De roos komt voor in Europa, Azië, Zuid-Amerika en Noord-Amerika.

Botanisch gezien is de bottel niet alleen opgebouwd uit het endocarp, het exocarp en het mesocarp, maar vormt de opgezwollen, schotelvormige, van binnen holle bloembodem, net zoals bij de appel, het vruchtvlees. Op de bovenkant van de bloembodem zit de discus.

De kelk kan afhankelijk van de soort al of niet aan de rijpe rozenbottel blijven zitten.

De diameter van het stijlkanaal is afhankelijk van de soort en kan variëren van 0,2 mm tot meer dan 2 mm.

Een rozenbottel bevat veel geelwitte, harde, vrijwel kale of behaarde nootjesachtige zaden.

Voeding[bewerken | brontekst bewerken]

Van sommige soorten rozenbottels, onder meer de vrucht van de hondsroos (Rosa canina), wordt jam gemaakt en in Zweden eet men ook rozenbottelsoep. Rozenbottels zijn rijk aan vitamine C en bevatten verder ook vitamine A, B1, B2 en E.

Voor dieren is de rozenbottel een goede vrucht om de winter mee door te komen. Zo zijn in de Maasheggen rozenbottels het voornaamste voedsel voor vogels, zoals de koperwiek en de kramsvogel, in de maanden december, januari en februari.

Jeukpoeder[bewerken | brontekst bewerken]

Binnenin de vrucht bevindt zich een harig pluis met de zaden. Deze pluis wordt gebruikt om jeukpoeder van te maken, en het is dan ook raadzaam om handschoenen te gebruiken bij verwijdering. Ook is het onverstandig om de pluis op te eten omdat deze de maag kan irriteren.[1]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Rozenbottel op ourfood.nl, gearchiveerd op 10 november 2018, geraadpleegd op 28 december 2018
Zie de categorie Rosa (fruit) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.