Koperwiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koperwiek
IUCN-status: Gevoelig[1] (2012)
Turdus iliacus NAUMANN.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Turdidae (Lijsters)
Geslacht: Turdus
Soort
Turdus iliacus
Linnaeus, 1766
"Spittende" koperwiek
Afbeeldingen Koperwiek op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Koperwiek op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De koperwiek (Turdus iliacus) is een zangvogel uit de familie lijsters (Turdidae).

Kenmerken[bewerken]

Koperwieken zie je vaak ook in gezelschap van andere lijsters, vaak kramsvogels. Koperwieken zijn wat kleiner dan kramsvogels en hebben een witte oogstreep en 'kopergekleurde' ondervleugels. Kramsvogels zijn flink uit de kluiten gewassen en hebben een grijze kop en grijze stuit. Het geluid van beide is ook anders. Koperwieken maken een hoog langgerekt 'tjiehhh' geluid.

De koperwiek is een kleine lijster, met een opvallende wenkbrauwstreep en opvallende roestbruin/oranje flanken en oksels. De soort is vaak te horen tijdens de trek in oktober/november, als ze 's nachts in grote groepen over de Lage Landen trekken.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

In Noord-Europa is de koperwiek een talrijke broedvogel van naald- en berkenbossen. In de winter trekken ze, meestal 's nachts, naar het zuidwesten. Veel koperwieken blijven in Nederland overwinteren. Wanneer de winter te koud wordt, verlaten ze het land weer en trekken verder naar het zuiden, of verplaatsen ze zich naar de stad, waar het warmer is. Koperwieken komen in Nederland en België alleen om te overwinteren. Broeden doen ze in het hoge noorden.

De soort telt 2 ondersoorten:

Status[bewerken]

De koperwiek heeft een beperkt broedgebied en daardoor is er de kans op uitsterven. De grootte van de populatie werd in 2015 door BirdLife International geschat op tientallen miljoenen individuen, maar de populatie-aantallen nemen af. Om deze redenen staat deze soort sinds 2015 als gevoelig op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]