Ruben van Zwieten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ruben van Zwieten (Ermelo, 15 juli 1983) is een Nederlandse predikant en ondernemer. Hij is vooral bekend van het project Zingeving op de Zuidas.

Levensloop[bewerken]

Van Zwieten groeide op in een randkerkelijk gezin. Hij studeerde rechten en theologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. In diezelfde tijd was hij lid van de studentenvereniging Minerva, waarvan hij één jaar president was. Nog tijdens zijn studie richtte hij de High Potential Academy op, een uitzendbureau voor studenten. Ook volgde hij het talentenklasje van campagnebureau BKB.

Na zijn studie wierf hij aanvankelijk met zijn eigen bedrijf jong talent voor banken en financiële instellingen. In 2007 volgde hij de predikantsopleiding van de Protestantse Kerk in Nederland. Een jaar later lanceerde hij met collega-predikant Ad van Nieuwpoort het project Zingeving op de Zuidas. Daarmee richtten zij zich op mensen die werken op de Zuidas in Amsterdam. Zo werden er bijvoorbeeld existentielunches georganiseerd waarbij het draaide om de vraag waar het de financiële sector ooit om begonnen was, en Meesterpreken, waarbij topmensen uit het bedrijfsleven reflecteren op mens en maatschappij.

Vanuit het Zingeving op de Zuidas werd in 2013 in Amsterdam het ontmoetingscentrum De Nieuwe Poort, inclusief restaurant, gelanceerd. Inmiddels is er ook een vestiging in Rotterdam.

Met zijn projecten trekt Van Zwieten regelmatig de aandacht van de media. Mede daardoor won hij in 2013 de prijs Theoloog des vaderlands. Twee jaar eerder was hij al genomineerd voor die prijs. In datzelfde jaar verscheen van de hand van Van Zwieten en Van Nieuwpoort het boek Bijbel op de Zuidas, dat gaat over hun ervaringen. Door de Volkskrant werd hij 2014 uitgeroepen tot de top-5 meest invloedrijke mensen voor de toekomst. Eenzelfde eerbetoon kreeg hij van NRC Handelsblad die hem in 2010 één van de tien beloftes voor de komende tien jaar noemde

Persoonlijk[bewerken]

Van Zwieten is getrouwd en woont in Amsterdam. In kerkelijk opzicht behoort de ondernemer-predikant tot de vrijzinnige stroming binnen de PKN.