SV OKK

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S.V. O.K.K.
Algemene gegevens
Opgericht 22 maart 1882
Plaats Marsdiepstraat, Den Helder
Sportruimte Sporthal Marsdiep
Sport(en) Gymnastics (aerobic) SVG pictogram.svg Aerobics
Badminton pictogram.svg Badminton
Gymnastics (rhythmic) pictogram.svg Gymnastiek
Fencing pictogram.svg Schermen
Gymnastics (artistic) pictogram.svg Turnen
Football pictogram.svg Voetbal (1901-1903)
Volleyball (indoor) pictogram.svg Volleybal
Homepage https://www.okkdenhelder.nl/
Portaal  Portaalicoon   Sport

Sportvereniging OKK is een omnisportvereniging uit Den Helder, opgericht op 22 maart 1882. O.K.K. is de afkorting voor Oefening Kweekt Kunst. Sinds de oprichting is de club actief in verschillende sporttakken, zoals gymnastiek, turnen, badminton, volleybal, aerobics, aquarobics en voorheen ook schermen en voetbal.

Historie[bewerken]

Op 22 maart 1882 werd in Den Helder de Scherm- en Gymnastiekvereniging Oefening Kweekt Kunst opgericht. In de loop der tijd werd het schermen minder en bleef alleen de gymnastiekvereniging over. Inmiddels is O.K.K. een grote omnisportvereniging geworden waar naast gymnastiek en turnen nog diverse andere sporten worden beoefend, zoals zoals badminton, volleybal, aerobics, aquarobics en voorheen ook schermen en voetbal.

Op 22 maart 2007 bestond de vereniging 125 jaar en kreeg OKK van de gemeente Den Helder de zilveren erepenning uitgereikt als blijk van waardering voor de belangrijke bijdrage die de vereniging heeft geleverd op het gebied van de sport in Den Helder.[1]

Sporttakken[bewerken]

Bewerk Deze lijst is (mogelijk) incompleet. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om de lijst uit te breiden.

Turnen[bewerken]

De turntak van Sportvereniging Oefening Kweekt Kunst is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). In 2011 kreeg de Turnvereniging met Sporthal Marsdiep een nieuwe accommodatie.[2] Op verzoek begon OKK in het najaar van 2017 met een turngroep voor jongens vanaf zes jaar.[3]

Voetbal[bewerken]

De Sportvereniging O.K.K. was een van de eerste voetbalclubs in Den Helder, opgericht in 1901. Vanaf het oprichtingsjaar werden de eerste voetbalwedstrijden gespeeld op het voormalige Galgenveld te Huisduinen, waar iedere Helderse club uit die tijd speelde. Onder leiding van oefenmeester Jan van Bo nam O.K.K. aan het begin van de 20e eeuw driemaal deel aan het Helders voetbalkampioenschap, die georganiseerd werd door de vereniging ,,Volksweerbaarheid" (V.W.B.H.). De uitslagen tussen 1901 en 1903 zijn tot dusver grotendeels onbekend. Na een eerdere 1–1 gelijkspel, werd in 1902 de eindwedstrijd tegen SHBS met 2–0 verloren, waardoor O.K.K. een tweede plaats behaalde in het Helders kampioenschap.[4] Sporadisch stelde O.K.K. in het vervolg nog elftallen op voor gelegenheidswedstrijden, waaronder in 1926 tegen De Batavier.[5]

Competitieresultaten 1901–1903[bewerken]

2
2
01 02 03

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal, daardoor is deze staaf automatisch leeg.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Externe link[bewerken]