Sadruddin Aga Khan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sadruddin Aga Khan
Sadruddin Aga Khan (1991) by Erling Mandelmann.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Sadruddin Aga Khan
Geboren Neuilly-sur-Seine, 17 januari 1933
Overleden Boston, 12 mei 2003
Nationaliteit Iraans
Beroep hoge commissaris voor de Vluchtelingen

Prins Sadruddin Aga Khan (Neuilly-sur-Seine, 17 januari 1933Boston, 12 mei 2003) was een Iraans VN-functionaris en hoge commissaris voor de Vluchtelingen.

Levensloop[bewerken]

Sadruddin Aga Khan werd geboren als een zoon van sir sultan Mahomed Shah Aga Khan en prinses Andree Aga Khan. Na het voltooien van een postdoctoraal onderzoek aan de Harvard-universiteit begon hij zijn carrière bij de Verenigde Naties. Sinds 1978 functioneerde hij als speciaal adviseur en speciaal rapporteur van de VN-commissie voor Mensenrechten. Daarnaast was hij vicevoorzitter van de Onafhankelijke Commissie voor Internationale humanitaire kwesties. Daarna was Sadruddin Aga Khan werkzaam als coördinator van de Verenigde Naties humanitaire en economische hulp. Van 1965 tot 1977 was hij hoge commissaris voor de Vluchtelingen. In 1990 werd hij benoemd tot vertegenwoordiger van de secretaris generaal van de Verenigde Naties voor humanitaire bijstand.

In 1978 ontving hij de Mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties. Aga Khan overleed op een leeftijd van zeventig jaar op 12 mei 2003. Hij werd begraven in Zwitserland.

Voorganger:
Poul Hartling
Hoge commissaris voor de vluchtelingen
1965-1977
Opvolger:
Félix Schnyder