Sadruddin Aga Khan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sadruddin Aga Khan
Sadruddin Aga Khan (1991) by Erling Mandelmann.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Sadruddin Aga Khan
Geboren Neuilly-sur-Seine, 17 januari 1933
Overleden Boston, 12 mei 2003
Nationaliteit Iraans
Beroep hoge commissaris voor de Vluchtelingen
Aga Khan Museum

Prins Sadruddin Aga Khan KBE (Neuilly-sur-Seine, 17 januari 1933Boston, 12 mei 2003) was een Iraans VN-functionaris en hoge commissaris voor de Vluchtelingen.

Carrière[bewerken]

In 1957 begon zijn carrière bij de Verenigde Naties.
Sinds 1978 functioneerde hij als speciaal adviseur en speciaal rapporteur van de VN-commissie voor Mensenrechten. Daarnaast was hij vicevoorzitter van de Onafhankelijke Commissie voor Internationale humanitaire kwesties. Daarna was Sadruddin Aga Khan werkzaam als coördinator van de Verenigde Naties humanitaire en economische hulp. Van 1965 tot 1977 was hij Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. In 1990 werd hij benoemd tot vertegenwoordiger van de secretaris generaal van de Verenigde Naties voor humanitaire bijstand.

Persoonlijk[bewerken]

Sadruddin Aga Khan werd geboren als enige zoon van sir sultan Mahomed Shah Aga Khan en zijn tweede echtgenote prinses Andrée Aga Khan. Hij groeide op in Lausanne. Na het voltooien van een postdoctoraal onderzoek aan de Harvard-universiteit trouwde prins Sadrussin op 27 augustus 1957 met Nina Dyer. Dat huwelijk bleef kinderloos. Ze gingen in 1960 uit elkaar en scheidden in 1962. In 1962 liet hij een chalet in Gstaad bouwen. Hij verkocht het chalet in 1984 aan Robert Speth, die er restaurant Chesery opende. Hij had ook een huis in Patmos.
In november 1972 hertrouwde hij met de Egyptische prinses Catherine Aleya Beriketti Sursock, die uit haar huwelijk met Cyril Sursock reeds drie zonen had: Alexandre, Marc en Nicolas Sursock.

Zijn overlijden[bewerken]

Aga Khan overleed op 70-jarige leeftijd op 12 mei 2003, precies 43 jaar na het overlijden van zijn halfbroer prins Aly Khan, voormalig Pakistan's ambassadeur bij de United Nations. Zijn begrafenis was in Collonge-Bellerive, Zwitserland, en werd alleen bijgewoond door familieleden. Op een later tjdstip werden de stoffelijke resten naar Aswan (Egypte) gebracht[1] waar hij ook een huis had[2]. Op 28 oktober 2003 werd door de United Nations een herdenkingsdienst in New York gehouden.

Zijn kunstcollectie bestaat uit ongeveer 1000 objecten en is ondergebracht in het Aga Khan Museum in Toronto[3].

Onderscheidingen[bewerken]

Voorganger:
Poul Hartling
Hoge commissaris voor de vluchtelingen
1965-1977
Opvolger:
Félix Schnyder