Mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties (United Nations Prizes in the Field of Human Rights) is een prijs ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties tijdens Resolutie 2217 in 1966.[1] De prijs is bestemd voor mensen en organisaties die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor promotie en bescherming van de mensenrechten zoals opgesteld in de universele verklaring van de rechten van de mens.

De prijs zelf is een metalen plakkaat met daarop het zegel van de VN en een artistiek ontwerp, gegraveerd met een bij de situatie passend citaat.

Uitreiking[bewerken]

De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1968, en is nadien om de vijf jaar uitgereikt. Enige uitzondering was de periode tussen 1978 en 1988, waarbij 10 jaar werd gewacht tussen twee uitreikingen.

De uitreikingsceremonie vindt traditioneel plaats op 10 december, welke door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot dag van de mensenrechten. De ontvangers van de prijs worden geselecteerd door een speciaal comité bestaande uit de president van de Algemene Vergadering, de Economische en Sociale Raad, en de voorzitters van de Mensenrechtenraad (voorheen de Mensenrechtencommissie), Commissie voor de Status van de Vrouw en de Sub-commissie voor de promotie en bescherming van mensenrechten.

Winnaars[bewerken]

1968[bewerken]

1973[bewerken]

1978[bewerken]

1988[bewerken]

1993[bewerken]

1998[bewerken]

2003[bewerken]

2008[bewerken]

2013[bewerken]

Externe links[bewerken]