Naar inhoud springen

Sainte-Eulalie-de-Cernon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door FakirNL (overleg | bijdragen) op 1 sep 2017 om 17:14. (→‎Geschiedenis)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Sainte-Eulalie-de-Cernon
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Sainte-Eulalie-de-Cernon
Sainte-Eulalie-de-Cernon (Frankrijk)
Sainte-Eulalie-de-Cernon
Situering
Regio Occitanie
Departement Aveyron (12)
Arrondissement Millau
Kanton Cornus
Coördinaten 43° 59′ NB, 3° 8′ OL
Algemeen
Oppervlakte 46,35 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
310
(7 inw./km²)
Hoogte 529 - 916 m
Overig
Postcode 12230
INSEE-code 12220
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Sainte-Eulalie-de-Cernon is een gemeente in het Franse departement Aveyron (regio Occitanie) en telt 221 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Millau. Bezienswaardig is het museum in de commanderij van de Tempeliers en later de Orde van Malta.

Geografie

De oppervlakte van Sainte-Eulalie-de-Cernon bedraagt 43,8 km², de bevolkingsdichtheid is 5,0 inwoners per km².

De onderstaande kaart toont de ligging van Sainte-Eulalie-de-Cernon met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Detailkaart van de gemeente

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Vanwege een beveiligingsprobleem met de MediaWiki Graph-software is het momenteel niet mogelijk deze grafiek weer te geven. Zodra de software is bijgewerkt zal de grafiek vanzelf weer zichtbaar worden.

Geschiedenis

De eerste bewoning in de regio is van de neolithische tijd. Dit blijkt uit de restanten van een tempel. De Via Domitia in de Languedoc zorgde in de Gallo-Romeinse periode voor welvaart. In de zesde eeuw stichtte Saint-Dalmas, bisschop van Rodez hier een van de eerste parochies van de Aveyron.

Vanaf de twaalfde eeuw hadden de tempeliers hier de commanderij voor de landerijen in de Larzac. De opbrengsten financierden de activiteiten in Palestina en het koninkrijk Jeruzalem. Na de val van de Tempeliers gaan de eigendeommen over naar Orde van Malta. Tussen 1442 en1450, worden de stadsmuren gebouwd door Déodat Alaus, hoofd metselaar van Sint Beauzély. Tijdens de Renaissance wordt het kasteel van de commanderij omgebouwd tot badhuis. De kerk wordt verbouwd, de orientering van de kerk wordt omgedraaid, en de opening gaat dwars door apsis.

Na de Franse revolutie worden de gronden onteigend en verkocht in verschillende percelen. In 1970 wordt de Commanderij een monument. Tegenwoordig maakt de commanderij deel uit van "circuit Larzac Templier et Hospitalier", een route in de Larzac langs verschillende onderdelen van de middeleeuwse commanderij.[1]

Externe links

  • (fr) Statistische informatie op de website van INSEE
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Sévérac-le-Château op Wikimedia Commons.