Salto (Uruguay)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Salto
Plaats in Uruguay Vlag van Uruguay
Salto (Uruguay)
Salto (Uruguay)
Situering
Departement Salto
Coördinaten 31° 23′ ZB, 57° 58′ WL
Algemeen
Inwoners (2004) 100.572
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Amerika

Salto is een stad in Uruguay, gelegen aan de oostelijke oever van de rivier Uruguay. Salto werd in 1837 gesticht en is tegenwoordig de hoofdstad van het gelijknamige departement Salto. Met 100.572 inwoners is Salto de op één na grootste stad van Uruguay, na de 469 km verderop gelegen hoofdstad Montevideo.

Salto is van groot cultureel belang. Ze wordt als de hoofdstad van de noordelijke departementen beschouwd en voorziet zowat in alles, echter wel in mindere mate dan Montevideo. Salto is naast Montevideo de enige andere Uruguayaanse stad die voorziet in universiteiten.

Wat economie betreft is Salto ook een belangrijke stad. Zo is er op een paar kilometer van de stad de dam van Salto Grande, de grootste waterkrachtcentrale van het land. Ook de brug over de Uruguay die Salto met de Argentijnse stad Concordia verbindt, is van grote economische waarde. Het is de meest gefrequenteerde verbindingsweg tussen Argentinië en Uruguay. Verder profiteert de stad ook van wintertoerisme: de natuurlijke warmwaterbronnen tussen Salto en Paysandú worden ten volle geëxploiteerd ten voordele van de toeristen, voornamelijke tijdens la Semana Santa, de week voor Pasen.

Geboren[bewerken]