Sangirbrilvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sangirbrilvogel
IUCN-status: Kritiek[1] (2012)
Sangihe White-eye
Sangihe White-eye
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Zosteropidae (Brilvogels)
Geslacht:Zosterops
Soort
Zosterops nehrkorni
Blasius, 1888
Afbeeldingen Sangirbrilvogel op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sangirbrilvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De sangirbrilvogel (Zosterops nehrkorni) is een brilvogel. Deze soort is onderdeel van een soortencomplex van nauw verwante brilvogelsoorten waaronder de kleine zwartvoorhoofdbrilvogel (Z. minor), cerambrilvogel (Z. stalkeri) en de zwartvoorhoofdbrilvogel (Z. atrifrons). Het is een endemische vogelsoort uit Indonesië.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De sangirbrilvogel komt alleen voor op de Sangihe-eilanden. Het is een vogel die leeft in de middenetages van montaan tropische regenwoud op hoogten tussen de 750 en 1000 m boven de zeespiegel. De vogel foerageert op bessen en insecten.

Status[bewerken]

De sangirbrilvogel was al in de 19de eeuw een zeldzame vogelsoort. Tot 1996 was er slechts één museumexemplaar bekend van het eiland Sangihe Besar (Sangihe-eilanden). In 1996 werd op de Gunung Sahendaruman en het nabijgelegen Sahengbalira met behulp van geluidsopnamen de aanwezigheid van deze soort vastgesteld. Op grond hiervan werd geschat dat er nog 50 individuen aanwezig waren.

Door de voortdurende omzetting van regenwoud in gebied voor landbouwkundig gebruik, nemen de aantallen nog steeds af. Om deze redenen staat de sangirbrilvogel als ernstig bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]