Saw II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saw II
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline We Dare You Again...
Regie Darren Lynn Bousman
Producent Mark Burg
Gregg Hoffman
Oren Koules
Scenario Leigh Whannell
Leigh Whannell
Hoofdrollen Tobin Bell
Donnie Wahlberg
Shawnee Smith
Franky G
Glenn Plummer
Muziek Charlie Clouser
Montage Kevin Greutert
Cinematografie David A. Armstrong
Distributie Lions Gate Films
Première Vlag van de Verenigde Staten 28 oktober 2005
Vlag van België 28 december 2005
Vlag van Nederland 5 januari 2006
Genre Horror
Thriller
Speelduur 93 minuten
95 minuten (unrated)
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Canada Canada
Budget $ 4.000.000 (geschat)
Opbrengst $ 147.748.505 (wereldwijd)
Gewonnen prijzen 2
Overige nominaties 7
Voorloper Saw
Vervolg Saw III
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Saw II is een horrorfilm uit 2005 onder regie van Darren Lynn Bousman. De productie is het eerste vervolg op Saw uit 2004. Saw II werd in 25 dagen opgenomen.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Acht mensen zitten gevangen in een huis. Het huis loopt langzaam vol met een dodelijk zenuwgas, maar de gevangenen kunnen ontsnappen wanneer ze naar Jigsaw zullen luisteren, de man die hen gevangen houdt. Het zenuwgas is pas dodelijk na twee uur blootstelling. Ze krijgen van hem aanwijzingen om te kunnen ontsnappen. Ze worden in de gaten gehouden door camera's.
Ondertussen hebben politieagenten het huis van Jigsaw gevonden. Hier kunnen zij op een monitor meekijken wat de acht gevangen personen meemaken. Jigsaw wil hen echter niet vertellen vanwaar de opnamen worden uitgezonden. Het enige wat Jigsaw wil is dat detective Matthews naar hem luistert. De zoon van Matthews zit ook opgesloten in het huis, maar Jigsaw zegt dat hij hem snel weer zal zien als Matthews maar naar hem blijft luisteren. Hij begrijpt dit echter niet. Na een lange tijd verplicht Matthews Jigsaw hem naar het huis te brengen, zodat hij zijn zoon kan redden. Samen rijden ze naar het huis toe.
Een paar minuten later wordt het de agenten duidelijk waar het videosignaal vandaan komt, en zij gaan vervolgens ook naar het huis toe. Daar blijkt dat er een videorecorder staat die het beeld doorstuurt dat de agenten op de monitors zagen. Alles wat de agenten dus zagen in het huis van Jigsaw was al opgenomen, en werd uitgezonden vanuit een ander huis dan waar de gebeurtenissen plaatsvonden.
In het huis van Jigsaw staat een kluis die openspringt. Daar blijkt de zoon van Matthews in te zitten. Als Matthews dus was blijven luisteren naar Jigsaw, had hij zijn zoon inderdaad teruggezien.
Ondertussen gaat Matthews samen met Jigsaw het huis binnen waar alle acht personen echt waren opgesloten. Zij zijn inmiddels, op twee na, allemaal dood omdat het hen niet lukte te ontsnappen. Een van de overlevenden is Amanda, maar zij blijkt samen te werken met Jigsaw. Amanda laat Matthews vastgebonden achter in het huis en sluit hem op, met de woorden "Game over". Daarnaast is Daniël Matthews, de zoon van detective Matthews ook nog in leven. Hij bleek in de kluis te zitten. Hij was namelijk na de opnamen in het huis niet gedood maar meegenomen naar de kluis.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Wahlberg, Donnie Donnie Wahlberg Detective Eric Matthews Wil zijn zoon terug die is opgesloten in het huis
Smith, Shawnee Shawnee Smith Amanda Young Helper van Jigsaw die ook (bewust) in het huis opgesloten zat
Bell, Tobin Tobin Bell John Kramer (Jigsaw) De bedenker van alles
Knudsen, Erik Erik Knudsen Daniel Matthews Zoon van detective Matthews.
G, Franky Franky G Xavier Gevangen in het huis door Jigsaw
Plummer, Glenn Glenn Plummer Jonas Gevangen in het huis door Jigsaw
Vaugier, Emmanuelle Emmanuelle Vaugier Addison Gevangen in het huis door Jigsaw
Mitchell, Beverley Beverley Mitchell Laura Gevangen in het huis door Jigsaw
Burd, Tim Tim Burd Obi Gevangen in het huis door Jigsaw
Meyer, Dina Dina Meyer Detective Kerry
Bent, Lyriq Lyriq Bent Rigg SWAT-agent die assisteert bij de aanhouding van Jigsaw
Jenkins, Noam Noam Jenkins Michael
Nappo, Tony Tony Nappo Gus Gevangen in het huis door Jigsaw
Jones, Kelly Kelly Jones Pete SWAT-agent
Rother, Vincent Vincent Rother Joe SWAT-agent

Reacties[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd door het publiek veel beter gewaardeerd dan door recensenten. Zij vonden vooral dat de film nu veel meer draaide om bloed en moord dan om het verhaal. Op IMDb kreeg de film het cijfer 6,6, een lagere beoordeling dan die van het eerste deel.

Achtergronden[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de parodiefilm Scary Movie 4 staan de twee afgestorven vingers, die op de voorkant van de dvd van Saw II staan, afgebeeld, maar dit keer in de vorm van een vier. In de film zelf worden zowel Saw I als Saw II geparodieerd.
  • In deze film wordt Jigsaw neergezet als een zielige oude man, die een ernstige vorm van kanker heeft en daardoor niet lang meer te leven heeft.
  • In de film wordt gebruikgemaakt van een moordmachine die gelijk is aan de "Chinese finger trap". Dit is een kokertje waarin je je vinger in kan doen, maar hem er vervolgens niet meer uit kan halen door je vinger terug te trekken. In Saw II is iets soortgelijks gebruikt, maar hierin kan een heel arm verdwijnen, en wanneer je je arm terugtrekt snijden er mesjes in je arm.
  • Saw II kostte vier miljoen dollar, vier keer zo veel als deel één. Hij bracht meer dan 144 miljoen dollar wereldwijd op.