Saw III

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saw III
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Sometimes Rules Are Meant To Be Broken...
Regie Darren Lynn Bousman
Producent Mark Burg
Gregg Hoffman
Oren Koules
Scenario Verhaal
Leigh Whannell
James Wan
Scenario
Leigh Whannell
Hoofdrollen Tobin Bell
Shawnee Smith
Bahar Soomekh
Angus Macfadyen
Dina Meyer
Muziek Charlie Clouser
Montage Kevin Greutert
Cinematografie David A. Armstrong
Distributie Lions Gate Films
Première Vlag van Slovenië 26 oktober 2006
(wereldpremière)
Vlag van de Verenigde Staten 27 oktober 2006
Vlag van België 20 december 2006
Vlag van Nederland 4 januari 2007
Genre Horror
Thriller
Speelduur 108 minuten
114 minuten (unrated)
121 minuten (director's cut)
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Canada Canada
Budget $ 10.000.000 (geschat)
Opbrengst $ 164.874.275 (wereldwijd)
Gewonnen prijzen 0
Overige nominaties 4
Voorloper Saw II
Vervolg Saw IV
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Saw III is het tweede vervolg op de horrorfilm Saw uit 2006 en daarmee de derde film van de Saw-filmreeks. De film werd gezamenlijk geregisseerd door de regisseurs van de vorige twee delen. De film gaat over Jigsaw en zijn volgeling Amanda Young, die sadistische spelletjes spelen met hun slachtoffers, zodat blijkt of zij het leven wel of niet waarderen.

De film is opgedragen aan Gregg Hoffman, de producent van de eerste twee films. Hoffman stierf op 4 december 2005, vlak nadat Lions Gate aankondigde dat er een derde deel aan zou komen.

Verhaal[bewerken | bron bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Eerst laat Jigsaw een detective die hem op het spoor is opsluiten, hij (Eric Matthews) zit vast in een van de sadistische machines van Jigsaw. De detective weet te ontsnappen maar breekt daarvoor zijn voet. Maar ook de "vriendin" van Eric wordt 's avonds ontvoerd en wordt vastgeketend aan een martelwerktuig die haar ribben uit elkaar zal trekken als zij niet op tijd de sleutel uit de pot met zuur neemt. Zij doet dit wel maar dan blijkt dat het niet mogelijk is te ontsnappen. Later krijgen Jigsaw en Amanda hier nog ruzie over: "de proefpersonen krijgen niet genoeg kansen" vindt Jigsaw. Het belangrijkste spel van de film moet nog komen...

Amanda ontvoert de 30-jarige Lynn Denlon, een getrouwde moeder. Zij zet haar vast in een ruimte samen met alleen haar en Jigsaw. Jigsaw, die een hersentumor heeft en niet lang meer te leven heeft, zegt dat Lynn hem zolang in leven moet houden als nodig is. Lynn heeft ondertussen een machine met vuurwapens om haar nek heen. Wanneer het hart van Jigsaw stil zal blijven staan zal Lynn overlijden omdat de machine dan haar hoofd eraf schiet. De andere regel van het apparaat om haar nek is dat zij niet weg mag lopen, anders zal het apparaat ook afgaan.

Lynn moet Jigsaw dus in leven houden, en dit is totdat Jeff een van de spelletjes die Jigsaw heeft verzonnen heeft afgerond. De zoon van Jeff heeft een auto-ongeluk gehad. De dader is na een korte rechtszaak vrijgesproken, en Jeff wil graag wraak nemen op hem. Dit is ook meteen de reden dat Jeff is ontvoerd. Hij moet een spel spelen, waarin hij steeds meer te weten zal komen over de persoon die schuldig is aan de dood van zijn zoon. Uiteindelijk vindt Jeff de schuldige, die vastgeketend zit in een machine die zijn botten gaat breken. Jeff vergeeft de man de dood van zijn zoon met veel moeite en probeert hem zonder succes te bevrijden.

Ondertussen is Amanda in discussie met Jigsaw, haar "mentor". Jigsaw zegt dat Jeff de proef heeft doorstaan en dat ze daarom Lynn mag vrijlaten. Amanda is het hier niet mee eens. Dan loopt Jeff de ruimte binnen waar Lynn, Jigsaw en Amanda zich bevinden. Jeff en Lynn blijken getrouwd te zijn. Dan schiet Amanda Lynn neer. Jeff schiet Amanda neer. Jigsaw zegt ondertussen dat Amanda de persoon is met wie hij een spel speelde. Als Amanda gewoon naar hem had geluisterd, had Jeff haar niet neergeschoten en was ze blijven leven. Nu zal Amanda dus sterven aan de kogel van Jeff.

Lynn is ondertussen zwaargewond door de kogel van Amanda. Jigsaw stelt voor om een ambulance te bellen, maar hij zegt ook dat Jeff wraak op hem kan nemen door een van zijn sadistische machines op hem uit te proberen. Jeff zegt dat hij hem zal vergeven, maar pakt een cirkelzaag en hij verwondt Jigsaw dodelijk. Wat Jeff niet weet is dat de machine van Lynn is aangesloten op de hartmonitor van Jigsaw. Jigsaw zal bijna sterven, maar hij kan nog een cassettespeler aanzetten met hierop de uitleg van het spel. Jigsaw legt op het bandje uit dat wanneer hij dit hoort, hij niet geslaagd is het spel succesvol uit te spelen. Hij zegt dat hij de dochter van Jeff ergens had verstopt. Als hij Jigsaw in leven had gehouden had hij haar kunnen vinden. Dan stopt het hart van Jigsaw, en de machine die om de nek van Lynn zit, explodeert. Game Over!

Rolverdeling[bewerken | bron bewerken]

Acteur Personage
Bell, Tobin Tobin Bell John Kramer / Jigsaw
Smith, Shawnee Shawnee Smith Amanda Young
Macfadyen, Angus Angus Macfadyen Jeff Denlon
Soomekh, Bahar Bahar Soomekh Lynn Denlon
Wahlberg, Donnie Donnie Wahlberg Detective Eric Matthews
Meyer, Dina Dina Meyer Detective Allison Kerry
Koaho, Mpho Mpho Koaho Timothy Young
Flatman, Barry Barry Flatman Judge Halden
Larose, J. J. Larose Troy
McCabe, Debra Lynne Debra Lynne McCabe Danica Scott
Mandylor, Costas Costas Mandylor Lieutenant Mark Hoffman
Russell, Betsy Betsy Russell Jill Tuck
Bent, Lyriq Lyriq Bent Lieutenant Daniel Rigg
Wilson, Niamh Niamh Wilson Corbett Denlon
Sprang, Alan Van Alan Van Sprang Chris
Jones, Kelly Kelly Jones SWAT-agent Pete
Rother, Vincent Vincent Rother SWAT-agent Joe

Achtergronden[bewerken | bron bewerken]

  • De Amerikaanse filmrecensent Fred Topel zei over de film dat het de beste, emotioneelste en slimste Saw-film is tot nu toe. De film is stukken gruwelijker dan alle voorgaande delen.
  • In Groot-Brittannië moesten drie personen met een ambulance afgevoerd worden, nadat ze flauwvielen in de bioscoop tijdens het zien van de film.
  • Op 14 december 2006 had de film wereldwijd al $138.395.129 opgebracht, terwijl de film minder dan 10 miljoen dollar kostte.
  • In Frankrijk is besloten dat niemand onder de 12 jaar de film mag zien. In de Verenigde Staten heeft de film een R-status. Dit betekent dat daar niemand onder de 17 jaar de film mag zien.
  • De film werd opgenomen in de Canadese stad Toronto in mei 2006.