Schakkebroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schakkebroek
Plaats in België Vlag van België
Schakkebroek (België (hoofdbetekenis))
Schakkebroek
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Herk-de-Stad Herk-de-Stad
Coördinaten 50° 54′ NB, 5° 12′ OL
Algemeen
Inwoners (01/01/2004) 1943
Detailkaart
Schakkebroek (Limburg (Belgische provincie))
Schakkebroek
Locatie in Limburg (België)
Portaal  Portaalicoon   België

Schakkebroek is een gehucht en parochie van Herk-de-Stad. Het ligt ten zuidoosten van de stadskern en telt 1943 inwoners (1 januari 2004). Schakkebroek is vooral bekend als geboorteplaats van de heiligverklaarde missiezuster en martelares Amandina van Schakkebroek. Haar geboortehuis werd ingericht als museum.

Amandinamuseum in een typische vakwerkhoeve uit de streek
Kerk van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Etymologie[bewerken]

De naam Schakkebroek is van Frankische oorsprong en betekent: beweeglijk moeras.

Geschiedenis[bewerken]

Schakkebroek en het zuidelijker gelegen Terbermen vormden agrarische buitengehuchten van de heerlijkheid Herk. In 1795 telde Schakkebroek 175 inwoners terwijl Terbermen 66 inwoners telde.

De kinderen liepen school in Herk-de-Stad of in Stevoort en dienden elke dag een flinke afstand af te leggen. In het begin van de 20ste eeuw ontstond er nood aan een eigen school in Schakkebroek. Nadat de zusters Ursulinen van Herk-de-Stad door nalatenschap een stuk grond van 1,2 hectare verworven hadden, bouwden ze er in 1905 een schoolgebouw met enkele klassen en startten ze er met een meisjesschool.

In 1908 werd gestart met de bouw van een kerk op de plaats van een klein kapelletje aan de lindeboom waar de heilige Amandina dikwijls ging bidden. Het jaar nadien, in 1909, werd de parochie Schakkebroek, bestaande uit het gehucht zelf en de kleinere omliggende gehuchten Terbermen en Nonnekerkhof, opgericht. De parochie werd toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen en men startte er onmiddellijk het jongensonderwijs op.

Schakkebroek groeide uit van een gehucht tot een klein dorp waarin ook plaats was voor een kleine sociale woonwijk De Lindeboom. In 1967 vertrokken de zusters uit het dorp en werd de meisjesschool overgenomen door de parochie. In 1975 fuseerden beide scholen en in 1990 werd het basisonderwijs in de oude jongensschool stopgezet en overgebracht naar de nieuwe vleugel die aan de voormalige meisjesschool was bijgebouwd. Het inwonersaantal steeg verder tot 1892 inwoners in 1991 en tot een maximum van 1983 inwoners in 2001. Nadien vertoont het aantal inwoners een dalende trend. Nochtans werd in 2002 nog het oude klooster verbouwd en werden hierin enkele nieuwe klaslokalen voor de basisschool ingericht.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Op het kerkhof van Schakkebroek ligt Robert Maes begraven, een befaamde toneelspeler die bekendheid verwierf met de hoofdrol in Het gezin Van Paemel en jeugdreeksen als Johan en de Alverman en Kapitein Zeppos.
  • Schakkebroekenaar Raymond Vanstraelen is oprichter van bio-racer, een bedrijf dat kleding ontwerpt voor de wielersport
  • Jozef Vos, priester-schrijver en missionaris in China, is geboren in Schakkebroek
  • Léon Pétré , trompettist werd in Schakkebroek geboren

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Rummen, Wijer, Nieuwerkerken, Herk-de-Stad, Spalbeek, Stevoort