Schildpadkikker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Schildpadkikker
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2004)
Myobatrachus gouldii.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie:Myobatrachidae (Australische fluitkikkers)
Geslacht:Myobatrachus
Soort
Myobatrachus gouldii
(Gray, 1841)
Afbeeldingen Schildpadkikker op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Schildpadkikker op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De schildpadkikker[2] (Myobatrachus gouldii) is een kikker uit de familie Australische fluitkikkers (Myobatrachidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1841. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Breviceps gouldii gebruikt. Het is de enige soort uit het geslacht Myobatrachus.[3] De soortaanduiding gouldii is een eerbetoon aan John Gould (1804–1881).

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De kleur is oranjebruin tot grijsbruin, de lichaamsvorm is zeer plomp, met korte ledematen en een kleine kop. Erg dikke exemplaren zijn bijna rond en hebben een vormeloos uiterlijk, opvallend is de brede rug.

Voorkomen en habitat[bewerken]

De soort komt is endemisch in Australië, en komt voor in vrij droge streken in het westen van het land.[4] Het verspreidingsgebied beslaat meer dan 110.000 vierkante kilometer. De habitat bestaat uit zanderige streken met dichte vegetatie, de kikker wordt in de regel bij termietenheuvels aangetroffen vanwege de voedselvoorkeur.

Levenswijze[bewerken]

De schildpadkikker leeft van termieten en heeft een gravende levenswijze; een groot deel van zijn leven brengt de kikker ingegraven door. Alleen na regen komt het dier tevoorschijn en ook de voortplantingstijd start met hevige regenbuien. De eitjes zijn relatief groot en worden op het land begraven in een hol van ongeveer een meter diep. In tegenstelling tot andere kikkers graaft de schildpadkikker niet met zijn achterpoten maar met de sterke voorpoten. Er is geen zichtbaar kikkervisjes-stadium, de larven ontwikkelen zich volledig in het ei.