Schoorheide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schoorheide
Gehucht in België Vlag van België
Schoorheide (België)
Schoorheide
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Gemeente Vlag Balen Balen
Coördinaten 51° 9′ NB, 5° 13′ OL
Algemeen
Inwoners (2007) 2713
Detailkaart
Schoorheide (Antwerpen)
Schoorheide
Locatie in Antwerpen
Foto's
Balen, België Sep 21, 2019 12-23-47 PM.jpeg
Schoorheide
Portaal  Portaalicoon   België

Schoorheide is een gehucht in de gemeente Balen in de Belgische provincie Antwerpen.

Hier bevond zich oorspronkelijk de Schoorse Heide, een gemeynt dat behoorde aan het gehucht Schoor, en later aan de gemeente Balen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1847 wilde de gemeente deze gronden verkopen om te bebouwen, maar er was weinig interesse. Van 1863-1866 werden de gronden opgekocht door Jules Malou, die toen Minister van Financiën was. Dit Domein Malou werd door de erfgenamen uitgebreid tot 317 ha.

In 1928 werd het domein opgekocht door verzekeringsmaatschappij Antverpia, welke de grond wilde inzetten voor economische doeleinden. De economische crisis verhinderde dit plan, waarna men de gronden ging ontginnen ten behoeve van de landbouw. In de periode 1933-1953 werden er 20 modelboerderijen gebouwd, elk voorzien van een koer, lusthof, moestuin en boomgaard.

In 1939 werd een kapel ingewijd die, evenals de boerderijen, was ontworpen door architect P. Backer. Begin jaren 40 van de 20e eeuw werd ook een schooltje ingericht, en in 1948 volgde een echt schoolgebouw met klooster.

In 1962 kreeg Antverpia toestemming om een deel van haar grondgebied voor woningbouw te verkavelen, en sindsdien zijn er een groot aantal woningen gebouwd.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 september 1944 werden acht burgers door de Duitsers neergeschoten, waaraan een monument op de Antverpialaan nog herinnert. Ook een calvarieberg op de begraafplaats herinnert aan deze episode.

Het Mariapark, uit 1941, bestaat uit een Lourdesgrot en een aantal rozenkranskapellen rond een ovaal plein.

Ten noordoosten van Schoorheide bevindt zich de Topmolen op de Zwellingsloop, een kunstmatige zijloop van de Grote Nete.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Schoor, Leopoldsburg, Kerkhoven

Bron[bewerken | brontekst bewerken]