Se7en

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoo (overleg | bijdragen) op 31 dec 2019 om 13:18. (→‎Verhaal: https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Se7en
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie David Fincher
Producent Arnold Kopelson
Phyllis Carlyle
Scenario Andrew Kevin Walker
Hoofdrollen Morgan Freeman
Brad Pitt
Gwyneth Paltrow
John C. McGinley
Muziek Howard Shore
Montage Richard Francis-Bruce
Cinematografie Darius Khondji
Distributie New Line Cinema
Première Vlag van Verenigde Staten 22 september 1995
Vlag van Nederland 9 november 1995
Vlag van België 2 februari 1996
Genre Thriller/misdaad
Speelduur 127 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 33.000.000
Opbrengst $ 327.300.000[1]
Gewonnen prijzen 25
Overige nominaties 1 Academy Award
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Se7en (ook wel geschreven als Seven) is een film uit 1995 van David Fincher met Brad Pitt, Morgan Freeman, Kevin Spacey en Gwyneth Paltrow in de hoofdrollen. In de film gaan twee rechercheurs op zoek naar een seriemoordenaar die doodt volgens de zeven hoofdzonden: vraatzucht, hebzucht, luiheid, lust, afgunst, hoogmoed en wraak.

Verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Rechercheur William Somerset, gespecialiseerd in moordzaken, heeft nog één week te gaan voor zijn pensioen. Ondertussen moet hij zijn jonge opvolger, de enthousiaste David Mills, opleiden. Mills is recentelijk met zijn vrouw Tracy verhuisd naar de (niet nader genoemde grote) stad. Somerset wordt geconfronteerd met de meest verschrikkelijke en gruwelijke seriemoordenaar uit zijn loopbaan. De rechercheurs ontdekken dat elke moord naar een van de zeven hoofdzonden verwijst. Een dikke man wordt gedwongen zoveel te eten dat zijn maag scheurt (vraatzucht), een rijke advocaat moet een pond van zijn eigen lichaam afsnijden (hebzucht). Bij iedere moord staat de bijbehorende hoofdzonde met grote letters geschreven in de kamer. In de daarop volgende slopende dagen blijft de moordenaar, die de naam "John Doe" heeft toebedeeld gekregen, zijn slachtoffers opeisen.

Als de rechercheurs op het punt staan om de moordenaar op te pakken, nadat de FBI een lijst van uitgeleende boeken in verband met de zeven hoofdzonden gecontroleerd had, raakt Mills gewond en wordt hij bijna door de moordenaar vermoord. Als Somerset en Mills denken John Doe eindelijk een stap voor te zijn, geeft die zichzelf aan. Hij bekent nog twee moorden te hebben gepleegd en wil de rechercheurs naar de plek van de laatste moorden brengen. Op deze plek vertelt John Doe dat hij het leven van Mills benijdt (afgunst) en blijkt dat hij de vrouw van Mills heeft vermoord, door haar te onthoofden, evenals hun ongeboren baby. Mills was niet op de hoogte van de zwangerschap van zijn vrouw. Overmand door woede grijpt Mills zijn pistool en vermoordt John Doe, waarmee een zevende hoofdzonde (wraak) wordt begaan en de moordenaar zijn zelfgekozen bestemming krijgt.

Stijl

Se7en is een duistere thriller die zich afspeelt in een onbekende, donkere, regenachtige stad. De sombere cinematografie van Darius Khondji, de makeup van horrorspecialist Rob Bottin en de smerige, vervallen sets van Arthur Max, waar lampen zeldzaam zijn, zorgen voor een mysterieuze neo noir-stijl en een claustrofobische sfeer. Deze stijl zorgt voor de spanning in de film en blijft kleven, zelfs nadat de setting in de slotscène is verplaatst naar het platteland. De filmmakers probeerden de film angstaanjagend te maken met die stijl, en niet door de gruwelijkheden te tonen. De (vaak gruwelijke) moorden worden niet getoond in de film, maar de lijken en de moorden worden wel besproken in de dialogen.

De schokkende, springerige openingstitels zijn gemaakt door Kyle Cooper. Ze refereren aan het werk van de avant-garde filmmaker Stan Brakhage.

Ontvangst

De film werd een groot succes en bracht wereldwijd bruto $327,3 miljoen op, het tienvoudige van wat hij kostte. Ook kreeg de film enkele prijzen. De editor Richard Francis-Bruce werd genomineerd voor een Oscar en scenarioschrijver Andrew Kevin Walker werd genomineerd voor een BAFTA. Ook won de film drie MTV Movie Awards, namelijk "Beste Film", "Beste Slechterik" (Kevin Spacey) en "Meest Begeerde Man" (Brad Pitt). Voor David Fincher was deze film het bewijs van zijn talenten, nadat zijn debuutfilm Alien³ geflopt was.

Rolverdeling

Acteur Personage
Pitt, Brad Brad Pitt Rechercheur David Mills
Freeman, Morgan Morgan Freeman Rechercheur William Somerset
Paltrow, Gwyneth Gwyneth Paltrow Tracy Mills
Spacey, Kevin Kevin Spacey John Doe
Ermey, R. Lee R. Lee Ermey Commissaris
Roundtree, Richard Richard Roundtree Talbot
McGinley, John C. John C. McGinley California
Portnow, Richard Richard Portnow Dr. Beardsley
Boone Junior, Mark Mark Boone Junior FBI-agent
Orser, Leland Leland Orser Man in massagesalon
Schiff, Richard Richard Schiff Mark Swarr

Trivia

  • Somersets insignenummer is 714, dezelfde als die van Joe Friday uit de populaire televisieserie Murder Investigation.
  • Het nummer 7 keert meerdere malen terug in de film. Zo beginnen alle gebouwen in de openingsscène met het nummer.
  • De rol van John Doe was eerst aangeboden aan Michael Stipe, de zanger van R.E.M.
  • Vlak voordat Mills John Doe neerschiet, is het gezicht van zijn vrouw te zien in een flits. Deze techniek zou Fincher vaker gebruiken in de film Fight Club.
  • De film komt ook als bijzaak voor in de film The Butterfly Effect.
  • Se7en is een van de weinige Amerikaanse films die te zien is geweest in Iran.

Externe link