Segbroek College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Segbroek College, vestiging Klaverstraat, rijksmonument, architect Sjoerd Schamhart
Segbroek College, vestiging Goudsbloemlaan, rijksmonument, architect Jacobus Johannes Pieter Oud (1956).
Ingang Goudsbloemlaan

Het Segbroek College is een Nederlandse school in Den Haag, met gebouwen aan de Klaverstraat en de Goudsbloemlaan. Beide vestigingen zijn rijksmonumenten.[1][2]

De vestiging Klaverstraat werd in 1955 gebouwd door architect Sjoerd Schamhart voor het Grotius Lyceum. De school was een van de laatste constructies die stedenbouwkundig waren ingepland in het naoorlogse Den Haag als onderdeel van het wederopbouwplan Sportlaan-Zorgvliet, dat Willem Dudok in 1946 ontwierp. De opvallende tableau's bij de entreepartij van het gebouw zijn ontworpen door de Haagse kunstenaar W.J. Rozendaal. Schamhart bouwde de school geoptimaliseerd voor het daltononderwijs met vaklokalen voor elke leerkracht, en de mogelijkheid dat leerlingen tussen lesuren van lokaal wisselden, met een grote hal en meerdere trappenhuizen. Ruimte voor zelfstandig leren werken was er ook met werknissen in de gangen van het gebouw. In 1968 leidde een fusie tot het ontstaan van de Scholengemeenschap Hugo de Groot, die gebruik bleef maken van het gebouw. Tussen 1993 en 1998 werd het gebouw fors uitgebreid door architecten van de Studio Leon Thier. Twee bijkomende bouwvolumes werden toegevoegd, verbonden door een glaswand. Het oorspronkelijke bouwvolume werd bijna volledig intact gelaten. Thier en Karsen kregen er de Scholenbouwprijs (2000) in de categorie "Verbouwing en Inpassing" voor.[3]

Het Tweede Vrijzinnig-Christelijk Lyceum was de eerste bewoner van de school op de locatie Goudsbloemlaan in de voormalige Segbroekpolder. Het Tweede VCL verhuisde in 1956 naar dit nieuwe schoolgebouw aan de Goudsbloemlaan, ontworpen door architect J.J.P. Oud. In 1970 ging die school een fusie aan met de voormalige Nuts-mulo Exloostraat. In 1981 fuseerde het Tweede VCL nogmaals, ditmaal met de Scholengemeenschap Hugo de Groot, en daarmee ontstond het Segbroek College.

De school is bekend geworden door het speciale sport- en cultuuronderwijs. Zo hebben onder anderen Bo Maerten, Tim Krul, Kiki Bertens, Daryl Janmaat, Robin van der Meer, Samora Bergtop, Lara van Ruijven en de leden van de band Di-rect op de school gezeten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Grotiuslyceum, Den Haag van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zie de categorie Tweede Vrijzinnig-Christelijk Lyceum, Den Haag van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.