Shanghai-museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Shanghai-museum

Het Shanghai-museum is gevestigd bij het 'Plein voor het Volk' in de Chinese stad Shanghai.

Het gebouw[bewerken]

Het museum werd in 1952 opgericht en had als locatie de voormalige paardenracebaan. In 1959 verhuisde het museum naar het Zhonghui-gebouw. In 1992 stelde de gemeente een stuk land ter beschikking en werd het huidige museum gebouwd. Op 12 oktober 1993 werd het museum geopend.

Het is een bijna 30 meter hoog gebouw met een vierkante benedenverdieping en een ronde eerste verdieping. De gedachte hierachter is dat de lucht rond is en de aarde stevig en vierkant is. Het totale oppervlakte is 39.200 m².

De collectie[bewerken]

Het Shanghai-museum heeft een collectie van ongeveer 120.000 oude Chinese voorwerpen. Het heeft een belangrijke collectie bronzen, die dateren uit de Periode van de Strijdende Staten (3de - 5de eeuw voor Christus) tot het begin van de Chinese bronstijd in de 18de eeuw voor Christus.

Zo zijn er ongeveer 7000 munten te zien in de galerij van de Chinese munten. Zij tonen de ontwikkeling van de Chinese munt en de groei van de economische uitwisseling tussen China en het buitenland.

In 2008 waren 61 objecten van de collectie acht maanden lang te bewonderen in het Starckpaviljoen van het Groninger Museum.

Er zijn elf zalen waar schilderijen, beelden, porselein en keramiek, kalligrafie, jade, meubelen en gebruiksvoorwerpen van de Ming- en Qing-dynastieën tentoongesteld worden. Drie zalen worden steeds voor tijdelijke tentoonstellingen gebruikt.

Het museum heeft een bibliotheek met 20.000 kunst- en geschiedenisboeken.

Trivia[bewerken]

Het museum laat gratis 8.000 bezoekers per dag naar binnen van 09.00-17.00, na 16.00 worden er geen bezoekers meer toegelaten. Zalen worden bij te veel bezoekers gesloten.

Externe links[bewerken]