Siamese krokodil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Siamese krokodil
IUCN-status: Kritiek[1] (1996)
Siamcroc.JPG
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Crocodilia (Krokodilachtigen)
Superfamilie: Crocodyloidea
Familie: Crocodylidae (Krokodillen)
Geslacht: Crocodylus
Soort
Crocodylus siamensis
Schneider, 1801
Verspreiding
Verspreiding
Afbeeldingen Siamese krokodil op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Siamese krokodil op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Siamese krokodil (Crocodylus siamensis) is een krokodilachtige uit de familie echte krokodillen (Crocodylidae). De lange tijd als ondersoort beschouwde C. s. raninus betrof waarschijnlijk exemplaren van de zeekrokodil (Crocodylus porosus). Het is bekend dat de Siamese krokodil en de zeekrokodil zich kunnen kruisen en vermoed wordt dat deze hybriden zeer groot kunnen worden.

Beschrijving[bewerken]

Met een lengte van maximaal vier meter voor de grotere mannetjes is deze soort een gemiddelde krokodil, de meeste exemplaren blijven onder de drie meter. De kop is vrij breed en de snuit is bij oudere dieren vrij kort, bij jonge dieren nog korter. Zowel jonge als oudere dieren hebben een grillige, donkere tot zwarte bandering op zowel het lichaam als de staart. De basiskleur is groen tot bruingrijs maar er is veel variatie; ook gele exemplaren met een luipaardtekening komen voor. Het aantal tanden varieert van 64 tot 66; 4 rijen voortanden (premaxillair) en 13 of 14 rijen tanden (maxillair) in de bovenkaak en 15 rijen kiezen (mandibulair) in de onderkaak.

Voorkomen en habitat[bewerken]

De Siamese krokodil leeft in Azië: in Brunei, Cambodja, Laos, Maleisië, Myanmar, Thailand, Vietnam en Indonesië (Borneo en misschien Java). Er is weinig bekend over de habitat, waarschijnlijk heeft de krokodil een voorkeur voor langzaam stromende wateren als rivieren, meren en moerassen, brakwater wordt waarschijnlijk getolereerd.

Levenswijze[bewerken]

Er is weinig bekend over de levenswijze van de Siamese krokodil, zo is het niet duidelijk of de moeder haar jongen uitgraaft of bewaakt. Ook weet men niet zeker hoe groot de verschillende populaties zijn in het verspreidingsgebied. Het aantal exemplaren in Cambodja wordt bijvoorbeeld geschat op 50 tot 4000 exemplaren. Het totale in het wild levende individuen wordt geschat op minder dan 5000. Over het algemeen gaat het niet slecht met deze soort, hoewel de populaties in dichtheid achteruitgaan. In gevangenschap laat de krokodil zich relatief makkelijk voortplanten.

Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis, maar ook andere dieren als amfibieën, reptielen en waarschijnlijk ook zoogdieren worden gegeten.