Sidmouth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sidmouth
Civil parish in Engeland Vlag van Engeland
Sidmouth (Devon)
Sidmouth
Situering
Regio South West England
Graafschap Devon
District East Devon
Coördinaten 50° 41' NB, 3° 14' WL
Algemeen
Oppervlakte 46,3508 km²
Inwoners
(2011)
13737
(296 inw./km²)
Overig
Postcode(s) EX10
Netnummer(s) 01395
Grid code SY124874
ONS-code E04002989
Foto's
Sidmouth
Sidmouth
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Sidmouth is een civil parish in het bestuurlijke gebied East Devon, in het zuidoosten van het Engelse graafschap Devon. De plaats telt 13.737 inwoners. Ze is via een busdienst verbonden met Exeter, nadat de spoorlijn in de jaren 60 was afgebroken.

Sidmouth ligt aan de Jurassic Coast en is sinds de negentiende eeuw een populaire toeristenbestemming. Daarnaast vestigen veel Britse gepensioneerden zich in Sidmouth: zo'n 60 procent van de bevolking is ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd. Eduard, hertog van Kent, de vader van koningin Victoria, overleed in 1820 tijdens een verblijf in Sidmouth.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Sidmouth ligt aan de monding van de rivier de Sid in een vallei tussen Peak Hill in het westen en Salcombe Hill in het oosten. Sidmouth is omgeven door de East Devon Area of Outstanding Natural Beauty en ligt aan de Jurassic Coast, dat op de Werelderfgoedlijst staat, en het South West Coast Path. De roodgekleurde rotsformaties duiden op het aride klimaat tijdens het Trias.

Erose blijft een groot probleem ten oosten van de monding van de Sid. De kliffen zijn hevig geërodeerd, waardoor huizen en het voetpad langs de kust worden bedreigd.[1]

De brede promenade is sinds de regencyperiode een prominent kenmerk van Sidmouth. Een reeks zuidwesterstormen begin jaren 90 spoelden veel van het kiezelstrand weg, dat het voegwerk beschermde. Een reeks kunstmatige rotseilanden werden gebouwd om de kustlijn te beschermen en kiezelstenen werden aangevoerd om het strand te reconstrueren.[2]

Zie de categorie Sidmouth van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.