Silo (Bijbelse plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Silo (Bijbelse plaats) (Israël (hoofdbetekenis))
Jeruzalem
Jeruzalem
Silo
Silo
Ligging van Silo

Silo is een belangrijke plaats in de geschiedenis van het Joodse volk. Toen de Israëlieten onder leiding van Jozua het land veroverd hadden, kwamen alle Israëlieten samen in Silo en werd daar de tent der samenkomst opgericht (Joz 18:1). De tent der samenkomst was toentertijd de plek waar God bij zijn volk was. Ook werden er vanuit Silo belangrijke beslissingen genomen, bijvoorbeeld wanneer de Israëlieten ten strijde gaan trekken tegen de Rubenieten, de Gadieten en de halve stam Manasse (Joz 22:12). Silo moet dus een belangrijke plek geweest zijn.

Feest[bewerken]

Ieder jaar werd er een feest gehouden in Silo ter ere van God (Re 21:19). Onzeker is welk feest hier gehouden werd. Er wordt vooral gedacht aan het Loofhuttenfeest.

Profeten uit Silo[bewerken]

Ahia[bewerken]

De profeet Ahia woonde te Silo ten tijde van Salomo en Jerobeam I.

Samuel[bewerken]

Wanneer de profeet Samuel geroepen wordt, gebeurt dit ook in Silo waar op dat moment nog steeds de tent der samenkomst staat.

De Ark ontnomen[bewerken]

De ark van het verbond die in de tent van de samenkomst stond, is door de Filistijnen buitgemaakt toen het volk de ark uit de tent had gehaald en naar het slagveld had gebracht. De Filistijnen versloegen namelijk de Israëlieten en namen de ark als buit mee.

Silo vergaan[bewerken]

In latere Bijbelboeken wordt Silo aangehaald als een plek van oneer en gebruikt als waarschuwing (bijvoorbeeld Jer 7:14). Vanuit verschillende tekstverbanden valt te achterhalen dat Silo als plaats vergaan is en dat er geen mensen meer wonen (Jer 26:9).