Simoedosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Simoedosaurus
Fossiel voorkomen: Paleoceen-Eoceen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Infraklasse:Archosauromorpha
Orde:Choristodera
Superfamilie:Neochoristodera
Familie:Simoedosauridae
Geslacht
Simoedosaurus
Gervais, 1877
Soorten
  • S. dakotensis
  • S. lemoinei
  • S. peroni
  • S. remensis
  • S. suessonniensis
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Simoedosaurus is een geslacht van uitgestorven reptielen behorend tot de orde Choristodera uit het Paleoceen en Eoceen. Fossielen van Simoedosaurus zijn gevonden in Europa en Noord-Amerika.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Simoedosaurus was een krokodilachtig dier dat er ongeveer hetzelfde uitzag als een moderne gaviaal en de beter bekende Champsosaurus. Simoedosaurus had alleen wat dikkere en kortere kaken. Net als bij Champsosaurus zaten de neusgaten voor op de snuit. De tanden waren puntig als die van een krokodil. Simoedosaurus had kleine tandjes achter in de bek. Achter op de schedel zaten grote openingen en aanhechtignspunten voor zeer grote kaakspieren. Bij Simoedosaurus zijn geen osteodermen gevonden. Bij champsosauriërs zijn huidafdrukken gevonden die sporen van kleine schubjes, als bij hagedissen, vertonen. Aangezien Simoedosaurus nauw verwant is met leden van de Champsosauridae neemt men aan dat Simoedosaurus dezelfde kleine schubjes had.

Levenswijze[bewerken]

Men denkt dat Simoedosaurus een waterdier was vanwege de grote gelijkenis met krokodillen en gavialen. Het is niet bekend of Simoedosaurus zwemvliezen had. De tanden van Simoedosaurus laten zien dat het waarschijnlijk een viseter was. Net als bij een gaviaal en bij de Champsosaurus waren de kaken van Simoedosaurus waarschijnlijk te dun om grote dieren van de waterkant te pakken, omdat ze dan konden breken.

Simoedosaurus op de achtergrond en de verwante Champsosaurus op de voorgrond.

Classificatie[bewerken]

Simoedosaurus behoorde tot de familie der Simoedosauridae en was daarbinnen nauw verwant aan Ikechosaurus. De Simoedosauridae behoort tot de suborde Neochoristodera. Deze suborde omvat behalve de Simoedosauridae ook de nauw verwante Champsosauridae. Soorten binnen de twee families worden vaak door elkaar gehaald.