Sint-Bertinuskerk (Bulskamp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Bertinuskerk
De Sint-Bertinuskerk in Bulskamp
Plaats Bulskamp
(Gemeente: Veurne)
Gewijd aan Sint-Bertinus
Coördinaten 51° 3′ NB, 2° 39′ OL
Gebouwd in Toren: 15e eeuw
Schip: 1882-1883
Begraafplaats Ja
Monumentale status Toren en orgel:
Beschermd monument
Monumentnummer  16934
Architectuur
Architect(en) Schip: Pierre Buyck
Bouwmateriaal Baksteen en ijzerzandsteen
Stijlperiode Toren: Gotiek
Schip: Neogotiek
Interieur
Orgel Gebroeders Van Bever
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Bertinuskerk is de parochiekerk van de tot de West-Vlaamse gemeente Veurne behorende plaats Bulskamp, gelegen aan de Bulskampstraat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste romaanse kerk werd in 1297 (Slag bij Bulskamp) door brand verwoest. In de 15e eeuw werd een gotische kerk gebouwd met westtoren. In 1882 brak een brand uit in de kerk, waarbij de toren werd gespaard. Er werd vervolgens een neogotische kerk gebouwd naar ontwerp van Pierre Buyck, welke in 1883 gereed kwam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de bakstenen torenspits vernield, welke na de oorlog werd hersteld in oorspronkelijke stijl.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het betreft een driebeukige basilicale kerk in gele baksteen, met voorgebouwde westtoren. Het hoofdkoor heeft een driezijdige sluiting en de zijkoren hebben een vlakke sluiting. Bij de grondvesten van de traptoren werd gebruik gemaakt van de ijzerzandsteen welke van de romaanse kerk afkomstig was. De vierkante toren heeft drie geledingen en wordt geschraagd door steunberen. Op de torentrans staan vier hoektorentjes en is de hoge bakstenen spits gebouwd.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk bezit in het stenen hoofdaltaar drie gepolychromeerde stenen beeldengroepen: Aanbidding der Wijzen, Besnijdenis van Jezus en Opdracht van Jezus in de Tempel. Deze stammen uit de 16e eeuw. Het koorgestoelte en de biechtstoelen zijn neogotisch.

Zie de categorie Sint-Bertinuskerk (Bulskamp) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.