Bulskamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bulskamp
Deelgemeente in België Vlag van België
Bulskamp (België (hoofdbetekenis))
Bulskamp
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Veurne Veurne
Coördinaten 51° 3′ NB, 02° 39′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,02 km²
Inwoners (14/06/2011) 688
(85,79 inw./km²)
Mannen 48,84 %
Vrouwen 51,16 %
Overig
Postcode 8630
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Bulskamp is een klein polderdorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Sinds 1971 is het dorp een deelgemeente van de stad Veurne. De Kolme stroomt door Bulskamp.

Uitzicht op Bulskamp

Geschiedenis[bewerken]

Middeleeuwen[bewerken]

Tijdens de slag bij Bulskamp op 26 augustus 1297, een aanloop naar de Guldensporenslag, werd Walram, graaf van Gulik en oom van Willem van Gulik gedood, tegen alle toenmalige gedragscodes in. Later bleek dit feit een van de redenen te zijn waarom de Vlamingen tijdens de Guldensporenslag de levens van de Franse edellieden evenmin spaarden.

Het patronaatsrecht behoorde tot de Franse Revolutie toe aan de Sint-Bertijnsabdij te Sint-Omaars.

18e eeuw[bewerken]

Op de Ferrariskaarten uit de jaren 1770 is Bulskamp te zien als Bulscamp. Het centrum lag ten oosten van de Colomme Graght of Bulscamp Vaert. Het dorp telde een kerk met kerkhof, een houten windmolen en een 50-tal woningen, boerderijen, en schuren. Buiten het centrum lagen nog een 25-tal boerderijen, verspreid tussen de velden. Hiervan waren er een 5-tal die volledig of gedeeltelijk door een slotgracht omringd waren.

20e eeuw[bewerken]

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Bulskamp buiten de vuurlinie; tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de naaldspits van de kerktoren vernield.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Sint-Bertinuskerk
  • De Sint-Bertinuskerk is een neogotische kerk uit 1883. Een eerste kerk werd in 1297 reeds door een brand vernield. In de 15e eeuw werd een gotische kerk gebouwd met een bakstenen toren. De toren werd in 1876 gerestaureerd. Na een brand in 1882 werd de kerk heropgebouwd in 1883, op de toren na die was gespaard gebleven. De stenen spits werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield, maar daarna in dezelfde vorm heropgebouwd. De toren en het kerkorgel zijn sinds 1993 beschermd.
  • Twee 19e-eeuwse hoeven: in de Bewesterpoort en de Valkestraat.

Sport[bewerken]

In Bulskamp speelt voetbalclub WS Bulskamp, gelegen in het Cobergher Sportpark. De club is aangesloten bij de KBVB en speelde er meerdere seizoenen in de provinciale reeksen.

Demografische ontwikkeling[bewerken]

Bronnen: NIS, www.westhoek.be en Stad Veurne. Opm:1806 t/m 1991=volkstellingen; 1999=inwoneraantal op 1 januari; 2008=inwoneraantal op 14 februari; 2011=inwoneraantal op 14 juni

Bekende inwoners[bewerken]