Sjabloon:In het nieuws - Wetenschap en Technologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sjabloondocumentatie​

Gelieve maximaal 5 à 6 artikels op dit sjabloon te laten staan en de oudere naar Portaal:In het nieuws/Wetenschap & Technologie te verplaatsen. Let er ook op dat het boxje met nieuws op het Portaal:Wetenschap & Technologie niet te lang wordt.

• 15 november - Eerste kunsthartimplantatie in Nederland[brontekst bewerken]

In het UMC Utrecht hebben artsen voor het eerst in Nederland een volledig kunsthart geïmplanteerd. Een 54-jarige man, die met ernstig hartfalen kampte, kreeg het kunsthart. De implantatie van het kunsthart is succesvol verlopen. Deze operatie is onderdeel van een onderzoek om een alternatief te vinden voor patiënten die niet in aanmerking komen voor een orgaandonatie. Daarnaast is in Nederland een groot tekort aan donorharten.


• 7 oktober - Nobelprijs voor Natuurkunde naar klimaatonderzoekers[brontekst bewerken]

De Nobelprijs voor Natuurkunde is toegekend aan drie wetenschappers, die het prijzengeld van ongeveer 1 miljoen euro zullen delen. De ene helft gaat de naar de Japanner Syukuro Manabe en de Duitser Klaus Hasselmann voor hun onderzoek naar het betrouwbaar voorspellen van de klimaatopwarming. De andere helft gaat naar de Italiaan Giorgio Parisi, die patronen ontdekte in ongeordende, complexe systemen. Hiermee kunnen willekeurige verschijnselen beter begrepen worden.

De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde gaat naar de Amerikaan David Julius en de Amerikaanse-Libanees Ardem Patapoutian. Ze ontvangen de prijs voor hun onderzoek naar het waarnemen van kou, warmte en aanraking door het menselijk lichaam, alsmede welke receptoren die daarvoor verantwoordelijk zijn. De Nobelprijs voor Scheikunde is voor de Amerikaan David MacMillan en de Duitser Benjamin List, twee wetenschappers die een asymmetrische organische katalysator hebben ontwikkeld. Wikinieuws


• 12 september - Ig Nobelprijs voor TU Eindhoven[brontekst bewerken]

Eindhoven Centraal waar het veldonderzoek plaatsvond
Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben de Ig Nobelprijs gekregen voor hun onderzoek naar de manier waarop voetgangers hun looprichting aanpassen om niet tegen elkaar op te botsen. Uit onderzoek van de bewegingen van 5 miljoen mensen op treinstation Eindhoven Centraal bleek dat voetgangers onderling zo'n 75 centimeter afstand houden om botsingen te vermijden. Slechts 80 van de 5 miljoen onderzochte voetgangers botsten op elkaar.

• 5 september - Winnaars Spinoza- en Stevinpremie 2021 bekend[brontekst bewerken]

Zes wetenschappers ontvangen dit jaar de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. In 2021 ontvangen Marc Koper (Universiteit Leiden), José van Dijck (Universiteit Utrecht), Lieven Vandersypen (Technische Universiteit Delft) en Maria Yazdanbakhsh (Universiteit Leiden) de Spinozapremie. Bart Jacobs (Radboud Universiteit) en Judi Mesman (Universiteit Leiden) krijgen de Stevinpremie. De laureaten krijgen ieder 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek, en aan activiteiten met betrekking tot kennisbenutting. Wikinieuws


• 27 juli - Limes op Werelderfgoedlijst[brontekst bewerken]

De Neder-Germaanse limes, de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk, komt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Deze Romeinse rijksgrens volgde de Rijndelta vanuit Keulen, via Arnhem en Utrecht, om bij Katwijk in de Noordzee uit te komen. Delen van de Limes Germanicus in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk stonden al op de Werelderfgoedlijst.


• 23 juli - Nobellaureaat Steven Weinberg (88) overleden[brontekst bewerken]

Steven Weinberg (2010)
De Amerikaanse theoretisch natuurkundige Steven Weinberg is op 88-jarige leeftijd overleden. Samen met Abdus Salam en Sheldon Glashow werd hij in 1979 onderscheiden met de Nobelprijs voor Natuurkunde. Weinberg kreeg de prijs voor zijn bijdrage aan de unificatie (theoretische synthese) van de zwakke kernkracht en de elektromagnetische interactie tussen elementaire deeltjes. Bij het grote publiek is hij bekend door zijn boek ‘The First Three Minutes: A Modern View of the Origin of the Universe’. Daarin beschreef hij wat er in de eerste periode na de oerknal gebeurde, het moment waarop het heelal 13,8 miljard jaar geleden ontstond.