Sjabloon:In het nieuws - Wetenschap en Technologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


De sjabloonbeschrijving hieronder wordt niet afgebeeld wanneer het sjabloon wordt geplaatst.

Gelieve maximaal 5 à 6 artikels op dit sjabloon te laten staan en de oudere naar Portaal:In het nieuws/Wetenschap & Technologie te verplaatsen. Let er ook op dat het boxje met nieuws op het Portaal:Wetenschap & Technologie niet te lang wordt.

• 9 oktober – Nobelprijs voor uitvinding lithium-ion-accu

De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar drie wetenschapppers die aan de basis stonden van de ontwikkeling van de lithium-ion-accu. De laureaten zijn de Amerikaan John B. Goodenough, de Brit M. Stanley Whittingham en de Japanner Akira Yoshino. De drie winnaars temden volgens het Nobelcomité een reactief element (lithium) en zijn ze verantwoordelijk voor de 'oplaadbare wereld'.

Eerder werd bekendgemaakt dat de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde naar twee Amerikanen, William Kaelin en Gregg Semenza, en de Brit Peter Ratcliffe gaat voor hun ontdekking hoe cellen reageren op zuurstof. De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat naar de Canadees-Amerikaan James Peebles voor zijn onderzoek naar de evolutie van het heelal na de oerknal. Hij deelt de prijs met twee Zwitsers, Michel Mayor en Didier Queloz, voor hun ontdekking in 1995 van de eerste exoplaneet.


• 18 september – Tweede interstellaire komeet ontdekt

Eind augustus hebben sterrenkundigen een komeetachtig object ontdekt dat uit de interstellaire ruimte afkomstig is. Na de 1I/2017 U1 ('Oumuamua), die twee jaar geleden werd ontdekt, is dit de tweede komeet die een bezoek brengt aan ons zonnestelsel. De komeet, die voorlopig de naam "C/2019 Q4 (Borisov)" heeft gekregen, zal end december met ruim 100.000 kilometer per uur langs de aarde passeren.


• 23 juni – Winnaars Spinoza- en Stevinpremie 2019 bekend

De NWO-Spinozapremie wordt dit jaar uitgereikt aan Bas van Bavel (Faculteitshoogleraar Transities van Economie en Samenleving, Universiteit Utrecht), Ronald Hanson (Hoogleraar Quantumfysica, TU Delft), Amina Helmi (Hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg, Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen) en Yvette van Kooyk (Hoogleraar en afdelingshoofd Moleculaire Celbiologie en Immunologie, Amsterdam UMC). Gezondheidspsycholoog Andrea Evers en microbioloog Jack Pronk ontvangen de NWO-Stevinpremie. De Spinoza- en de Stevinpremies zijn de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. Iedere laureaat krijgt 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting.


• 19 juni – Teylers Museum vindt bij toeval eerste setje röntgenfoto's

Eerste röntgenfoto door Wilhelm Röntgen van de hand van zijn vrouw Anna Bertha Ludwig

In de nalatenschap van Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz heeft het Teylers Museum in Haarlem bij toeval een enveloppe gevonden met daarin een set van de oudste röntgenfoto's ter wereld. De uiterst zeldzame foto's zijn eind december 1895 nog door Wilhelm Röntgen hemzelf afgedrukt. Lorentz kreeg ze door Röntgen toegestuurd, als bewijs voor zijn ontdekking van de ’X-stralen’. Voor zover bekend is er verder alleen in Londen nog een complete set aanwezig. (Persbericht Teylers museum)


• 26 mei – Boerhaave Europees museum van 2019

European Museum of the Year Award

Het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden heeft de European Museum of the Year Award (EMYA) gewonnen. Boerhaave krijgt deze onderscheiding, die elk jaar door The European Museum Forum wordt uitgereikt, voor de vernieuwde manier waarop de laatste technologieën en persoonlijke verhalen van wetenschappers worden gebruikt om de wetenschap en geneeskunde ten toon te stellen aan het museumpubliek. De prijs voor het Europese museum van het jaar wordt sinds 1977 toegekend, de laatste Nederlandse winnaar was het Rijksmuseum Amsterdam in 2015. Wikinews waves Left.pngWikinieuwsWikinews waves Right.png


• 6 mei – Uitsterven soorten bedreiging leefbaarheid aarde

In een vandaag gepubliceerd rapport luiden onderzoekers de noodklok over de staat van de biodiversiteit. Door menselijke handelen neemt het aantal dier- en plantensoorten zo snel af dat dit een bedreiging vormt voor de menselijke samenleving op aarde. Als gevolg van destructief landgebruik, klimaatverandering, overbevissing, vervuiling en invasieve soorten wordt, van de naar schatting acht miljoen soorten, een miljoen ervan direct met uitsterven bedreigt. Daarnaast gaat die afname tegenwoordig veel sneler dan wat in het verleden plaatsvond.


• 11 april – Allereerste foto van zwart gat

Allereerste foto van zwart gat

Een internationaal team van astronomen is erin geslaagd om een 'foto' te maken van een zwart gat. De foto laat een lege ruimte zien omgegeven door lichtstralen die door zeer sterke zwaartekracht naar het zwarte gat worden afgebogen. Het zwarte gat dat is gefotografeerd bevindt zich in het centrum van het sterrenstelsel Messier 87, dat op een afstand van zo'n 55 miljoen lichtjaar van de aarde bevindt.