Sjabloon:In het nieuws - Wetenschap en Technologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


De sjabloonbeschrijving hieronder wordt niet afgebeeld wanneer het sjabloon wordt geplaatst.

Gelieve maximaal 5 à 6 artikels op dit sjabloon te laten staan en de oudere naar Portaal:In het nieuws/Wetenschap & Technologie te verplaatsen. Let er ook op dat het boxje met nieuws op het Portaal:Wetenschap & Technologie niet te lang wordt.

• 3 oktober – Nobelprijs naar drie laserwetenschappers

De Nobelprijs voor Natuurkunde 2018 gaat naar drie fysici, namelijk de Amerikaan Arthur Ashkin, de Fransman Gérard Mourou en de Canadese Donna Strickland. Ze wordt hiermee de derde vrouw die deze Nobelprijs in de wacht sleept. Ashkin slaagde als eerste erin om kleine deeltjes, zoals virussen, te vangen tussen laserstralen. Mourou en Strickland bouwden de sterkste laserstraal die geen schade aanricht. Deze wordt gebruikt in de behandeling van bepaalde oogaandoeningen.

De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde gaat naar twee immunologen, de Amerikaan James Allison en de Japanner Tasuku Honjo voor het ontwikkelden een nieuwe immuuntherapie tegen kanker. De Nobelprijs voor Scheikunde wordt dit jaar toegekend aan een Amerikaanse, en deels aan een Amerikaan en een Brit. De Amerikaanse Frances Arnold krijgt de Nobelprijs voor haar onderzoek naar de gestuurde evolutie van enzymen; de Amerikaan George Smith en de Brit Gregory Winter voor hun werk op het gebied van bacteriofagen.


• 12 augustus – NASA lanceert zonnesonde

Planeet Mars

Met een dag uitstel heeft NASA vanaf Cape Canaveral Air Force Station met een Amerikaanse Delta IV Heavy-raket de Parker Solar Probe gelanceerd. Deze ruimtesonde zal de komende zeven jaar het oppervlak en de corona van de Zon van nabij observeren, en onderzoek doen naar de zonnewind. In die zeven jaar tijd zal deze 24 maal langs de Zon vliegen, en wel op steeds kleinere afstand. Pas in december 2024 zal de dichtste nadering plaatsvinden, op een afstand van 'slechts' 6,2 miljoen kilometer. Wikinews waves Left.pngWikinieuwsWikinews waves Right.png


• 6 augustus – Laureaten Fieldsmedaille bekend

De Fieldsmedaille, een onderscheiding die om de vier jaar aan jonge wiskundigen wordt uitgereikt, is toegekend aan vier wetenschappers, namelijk Caucher Birkar, Alessio Figalli, Peter Scholze en Akshay Venkates. De medailles worden uitgereikt tijdens de openingsceremonie van het vierjaarlijkse Internationaal Wiskundecongres, dat dit jaar in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro plaatsvond.


• 26 juli – Vloeibaar water gevonden op Mars

Planeet Mars

Naast bevroren water hebben Italiaanse wetenschappers nu ook het bewijs gevonden dat op de planeet Mars vloeibaar, stromend water voorkomt. Dit water bevindt zich onder de ijskap op de zuidpool. De ontdekking werd gedaan met hulp van de Mars Express, een Europese satelliet die sinds 2003 in een baan rondom Mars draait.


• 4 juli – Dodelijk gif gestolen uit Leids museum

Rijksmuseum Boerhaave

Uit een depotgebouw van het Rijksmuseum Boerhaave te Leiden is bij een inbraak een potje gestolen met curare. Dit dodelijke gif wordt door inheemse indianenstammen in Zuid-Amerika bij de jacht gebruikt op de punten van (blaas)pijltjes. Tijdens de inbraak namen dieven de kluis mee waarin het gifpotje was opgeborgen. (Leidsch dagblad)


• 15 juni – Winnaars Spinoza- en Stevinpremie 2018 bekend

De Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland, wordt dit jaar uitgereikt aan biochemicus Anna Achmanova, fysicus Marileen Dogterom, psycholoog Carsten de Dreu en biochemicus John van der Oost. Deze 'Nederlandse Nobelprijs' wordt jaarlijks door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) uitgekeerd voor Nederlands toponderzoek. Dit jaar wordt ook voor het eerst de Stevinpremie uitgekeerd, een prijs voor toegepast onderzoek op het raakvlak van wetenschap en samenleving. Deze gaat naar historicus Beatrice de Graaf en viroloog Marion Koopmans. Alle zes bekroonde wetenschappers krijgen 2,5 miljoen euro om aan hun onderzoek te besteden.


• 14 juni – Snellere stijging zeespiegel door afsmelten zuidpoolijs

Antarctica

Uit onderzoek van een internationaal team blijkt dat het ijsverlies bij Antarctica de afgelopen 10 jaar is verdrievoudigd. Het gevolg is dat de invloed van de zuidpool op de stijging van de zeespiegel groter is dan werd gedacht. Het afsmelten van Antarctica heeft ervoor gezorgt dat de zeespiegel met 8 millimeter is toegenomen. Hierdoor is Antarctica Groenland aan het inhalen als grootste bijdrager aan de stijging. De oorzaak is dat het oceaanwater onder de ijsplaten steeds warmer wordt, onder andere door de uitstoot van broeikasgassen. (Nature, Mass balance of the Antarctic Ice Sheet from 1992 to 2017)


• 15 mei – Sterke afname van aantal insecten

Uit onderzoek, uitgevoerd in twee Nederlandse natuurgebieden, blijkt dat in de afgelopen 20 jaar het aantal insecten sterk is afgenomen. Zo nam het aantal nachtvlinders met 54 procent af en het aantal loopkevers met 72 procent. Volgens Natuurmonumenten wordt de daling veroorzaakt door de intensieve landbouw, en dan met name door het hoge gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Wel geven ze de kanttekening dat aanvullend onderzoek nodig is om een volledig beeld van de situatie te krijgen. (RTV Drenthe)