Sjabloon:In het nieuws - Wetenschap en Technologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


De sjabloonbeschrijving hieronder wordt niet afgebeeld wanneer het sjabloon wordt geplaatst.

Gelieve maximaal 5 à 6 artikels op dit sjabloon te laten staan en de oudere naar Portaal:In het nieuws/Wetenschap & Technologie te verplaatsen. Let er ook op dat het boxje met nieuws op het Portaal:Wetenschap & Technologie niet te lang wordt.

• 25 maart – Nederlandse studente bevestigt deel evolutietheorie Darwin

Evolutietheorie volgens Darwin
De Nederlandse Laura van Holstein (24), derdejaarsstudente aan de Universiteit van Cambridge, heeft een deel van de evolutietheorie van Charles Darwin bewezen. Darwin beschreef in zijn boek On the Origin of Species het vermoeden dat diersoorten die behoren tot geslachten met meer soorten ook uit meer ondersoorten bestaan. Via onderzoek van gegevens die gedurende honderden jaren zijn verzameld, kwam Van Holstein tot de conclusie dat Darwins hypothese klopt.

• 11 februari – Solar Orbiter onderweg naar de Zon

Impressie van de SolarOrbiter bij de zon
Vanaf de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida is met een Atlas V-raket de Solar Orbiter gelanceerd. Deze Europese observatiesatelliet is onderweg naar de Zon, om vervolgens in een baan om de zon onderzoek te gaan doen. De sonde gaat vooral die kanten van de Zon bekijken die vanaf de aarde niet waarneembaar zijn, zoals achterkant en de beide polen van de Zon. Verder zal de ruimtesonde onderzoek doen naar de heliosfeer, het gebied rond de Zon waar de zonnewind overheerst.

• 20 januari – In-flight abort-test Crew Dragon succesvol

illustratie van de Crew Dragon die de Falcon 9-raket verlaat
SpaceX heeft gisteren met succes aangetoond dat hun bemande ruimteschip de Crew Dragon in staat is tijdens de vlucht onder de zwaarste omstandigheden van een falende raket weg te vliegen en dat het lanceringsontsnappingssysteem adequaat reageert op het uitvallen van de motoren.Wikinieuws

• 12 januari – Innovatieprijs CES voor Nederlands bedrijf

Op de Consumer Electronics Show (CES), de grootste technologie- en innovatiebeurs in Las Vegas, heeft het Nederlandse bedrijf Hydraloop Systems de innovatieprijs gewonnen. Het bedrijf heeft een betaalbaar waterfiltersysteem ontwikkeld voor het recyclen van afvalwater. Water van bijvoorbeeld de douche wordt in het apparaat via filters gezuiverd en met UV-licht gedesinfecteerd zodat het hergebruikt kan worden om de wc door te trekken. Dit moet ervoor zorgen dat een huishouden 45% minder water gaat verbruiken. Wikinieuws


• 27 december – Eerste ruimtereis Starliner deels mislukt

Illustratie van de Boeing CST-100 Starliner
De eerste onbemande ruimtereis van de Boeing-capsule Starliner naar het Internationaal ruimtestation ISS is mislukt. Door een software-fout kwam het ruimtevaartuig na de lancering in een verkeerde baan om de aarde terecht, waardoor het onbereikbaar werd om nog bij het ISS te komen. Indien de test zou slagen, dan zouden binnen afzienbare tijd astronauten ermee vervoerd kunnen worden naar het ruimtestation. Wel landde de ruimtecapsule twee dagen later veilig op aarde. Ondanks de deels mislukte testvlucht was Boeing toch tevreden over deze eerste ruimtevlucht van hun Starliner.

• 9 oktober – Nobelprijs voor uitvinding lithium-ion-accu

De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar drie wetenschappers die aan de basis stonden van de ontwikkeling van de lithium-ion-accu. De laureaten zijn de Amerikaan John B. Goodenough, de Brit M. Stanley Whittingham en de Japanner Akira Yoshino. De drie winnaars temden volgens het Nobelcomité een reactief element (lithium) en zijn ze verantwoordelijk voor de 'oplaadbare wereld'.

Eerder werd bekendgemaakt dat de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde naar twee Amerikanen, William Kaelin en Gregg Semenza, en de Brit Peter Ratcliffe gaat voor hun ontdekking hoe cellen reageren op zuurstof. De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat naar de Canadees-Amerikaan James Peebles voor zijn onderzoek naar de evolutie van het heelal na de oerknal. Hij deelt de prijs met twee Zwitsers, Michel Mayor en Didier Queloz, voor hun ontdekking in 1995 van de eerste exoplaneet.


• 18 september – Tweede interstellaire komeet ontdekt

Eind augustus hebben sterrenkundigen een komeetachtig object ontdekt dat uit de interstellaire ruimte afkomstig is. Na de 1I/2017 U1 ('Oumuamua), die twee jaar geleden werd ontdekt, is dit de tweede komeet die een bezoek brengt aan ons zonnestelsel. De komeet, die de naam "2I/Borisov" heeft gekregen, zal eind december met ruim 100.000 kilometer per uur langs de aarde passeren.


• 23 juni – Winnaars Spinoza- en Stevinpremie 2019 bekend

De NWO-Spinozapremie wordt dit jaar uitgereikt aan Bas van Bavel (Faculteitshoogleraar Transities van Economie en Samenleving, Universiteit Utrecht), Ronald Hanson (Hoogleraar Quantumfysica, TU Delft), Amina Helmi (Hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg, Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen) en Yvette van Kooyk (Hoogleraar en afdelingshoofd Moleculaire Celbiologie en Immunologie, Amsterdam UMC). Gezondheidspsycholoog Andrea Evers en microbioloog Jack Pronk ontvangen de NWO-Stevinpremie. De Spinoza- en de Stevinpremies zijn de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. Iedere laureaat krijgt 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting.


• 19 juni – Teylers Museum vindt bij toeval eerste setje röntgenfoto's

Eerste röntgenfoto door Wilhelm Röntgen van de hand van zijn vrouw Anna Bertha Ludwig
In de nalatenschap van Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz heeft het Teylers Museum in Haarlem bij toeval een enveloppe gevonden met daarin een set van de oudste röntgenfoto's ter wereld. De uiterst zeldzame foto's zijn eind december 1895 nog door Wilhelm Röntgen hemzelf afgedrukt. Lorentz kreeg ze door Röntgen toegestuurd, als bewijs voor zijn ontdekking van de ’X-stralen’. Voor zover bekend is er verder alleen in Londen nog een complete set aanwezig. (Persbericht Teylers museum)