Slag bij Mantinea (418 v.Chr.)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Mantinea
Onderdeel van Peloponnesische Oorlog
Datum 418 v.Chr.
Locatie Mantinea
Resultaat Spartaanse overwinning
Strijdende partijen
Sparta, Arcadië en Tegea Argeïsche Liga
Leiders en commandanten
Agis II
Troepensterkte
9.000 8.000
Verliezen
300 1.100
Peloponnesische Oorlog

Sybota · Potidaea · Spartolos · Rhium · Naupactus · Mytilene · Plataea · Tanagra · Aetolië · Olpae · Idomene · Pylos · Sphacteria · Megara · Delium · Amphipolis · Mantinea · Hysiae · Orneae · Melos · Siciliaanse Expeditie · Syme · Eretria · Cynossema · Abydos · Cyzicus · Notium · Arginusae · Aegospotami

De Slag bij Mantinea was een veldslag in de Peloponnesische Oorlog in 418 v.Chr. tussen Sparta en de Argeïsche Liga, een alliantie van Griekse stadstaten onder leiding van Argos en Athene.

In 420 v.Chr. sloten Athene, Argos, Mantinea en Elis een verbond tegen Sparta: de Argeïsche Liga. De Spartaanse koning Agis II verzamelde een leger bij Philus en marcheerde in de winter van 419 v.Chr. naar Argos. In 418 v.Chr. bezetten de Argeiërs Orchomenus en een Atheens leger onder Laches belegerde Tegea. Sparta, vroeg om hulp aan de bondgenoten Korinthië, Boeotië, Phocis en Locris, maar ze konden in de omgeving van Argos en Orchomenus geen leger sturen. Dit gebied Arcadië was bezet door het Atheense leger.

Ondertussen viel de Atheense bondgenoot Elis de stad Lepreum aan, Agis trok plunderend met een Spartaans leger van 9.000 hoplieten door Arcadië. In september 418 v.Chr. ontmoette beide legers elkaar op de vlakte van Mantinea, Sparta en Arcadië vormde met 6.000 soldaten de linkerflank en Tegae met 3.000 soldaten en cavalerie de rechterflank. Athene en Argos stelde 4.000 hoplieten op aan de linkerflank en Mantinea met 2.000 soldaten en Atheense bondgenoten uit Arcadië 2.000 soldaten met cavalerie voegde zich op de rechterflank.

Toen de veldslag begon brak de rechterflank van zowel de Atheners als de Spartanen door de linkerflank van de vijanden. Agis II probeerde de verzwakte flank met de Arcadische bondgenoten onder Aristocles te versterken, maar zijn generaal luisterde niet naar hem. Hierdoor kwam er chaos in de Spartaanse gelederen, maar dankzij hun superieure training kon de Spartaanse linkerflank aan zo'n grote snelheid het Argeïsche midden en hierna hun rechterflank verslaan, dat deze moesten vluchten. Ze werden door de Spartanen op de vlucht gejaagd. Daarna werden de hoplieten aan de rechterflank omsingeld. Er ontstond paniek en chaos, het Spartaanse leger richtte een bloedbad aan bij de Argeiërs. Uit deze slag was nog maar eens de superioriteit van de Spartaanse hopliet duidelijk ten overstaan gemaakt tegenover alle Griekse stadstaten.

Het Argeïsche leger verloor 1.100 soldaten (Argos en Acardië 700 man, Athene 200 man en Mantinea 200 man). De Spartanen verloren 300 soldaten. De Spartaanse generaals Laches en Nicostratus sneuvelden tijdens de gevechten.

Sparta zond een afgezant naar Argos, de Argiven en de Atheners accepteerden een wapenstilstand en Orchomenus werd afgestaan. Koning Agis II, liet de stadsmuren van Mantinea afbreken en de bevolking moest weer in dorpen leven. Het Spartaanse leger had zijn status van "onoverwinnelijkheid" niet verloren.

Verloop van de slag