Slag bij kasteel Belfort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Slag bij kasteel Belfort
Onderdeel van de kruistochten
Datum juli-augustus 1182
Locatie Kasteel Belfort, Israël
Resultaat overwinning van de kruisvaarders
Strijdende partijen
Koninkrijk Jeruzalem Ajjoebiden
Leiders en commandanten
Boudewijn IV van Jeruzalem Saladin
Troepensterkte
onbekend onbekend
Verliezen
licht licht
Kruisvaart Veldslagen in de Levant (1096-1303)

Eerste Kruistocht
Xerigordon · Civetot · Nicea · 1ste Dorylaeum · 1ste Antiochië · Ma'arrat · 1ste Jeruzalem · 1ste Ashkelon


Inter-kruisvaart periode
Melitene · Kruisvaart van 1101 · Harran · Artah · Ramla · 1ste Tripoli · Sidon · 1ste Shaizar · Al-Sannabra · Sarmin · Ager Sanguinis · Hab · Yibna · Azaz · Marj es-Suffar · Ba'rin · 2de Shaizar · Edessa · Bosra


Tweede Kruistocht
2de Dorylaeum · Ephesus · Meander · Mont Cadmus · Damascus


Inter-kruisvaart periode
Inab · Aintab · 2de Ashkalon · Kruisvaardersinvasie van Egypte · Meer van Huleh · al-Buqaia · 1ste Bilbeis · Harim · al-Babein · 2de Bilbeis · 1ste Damietta · Montgisard · Marj Ayyun · Jakobs Voorde · kasteel Belfort · Al Fule · Kerak · Cresson · Hattin · 2de Jeruzalem · Tyrus


Derde Kruistocht
Iconium · 1ste Akko · Arsoef · Jaffa


Vijfde Kruistocht
3de Jeruzalem · 2de Damietta


Nasleep van de Zesde Kruistocht
4de Jeruzalem · La Forbie


Zevende Kruistocht
3de Damietta · El-Mansoera · Fariskur


Late kruisvaart-periode
Caesarea · Haifa · 2de Arsoef · 2de Antiochie · Krak des Chevaliers · 2de Tripoli · 3de Tripoli · 2de Akko · Ruad ·

De Slag bij kasteel Belfort (Kaukab al-Hawa) was een eindonderdeel van een strijdcampagne van de kruisvaarders, onder leiding van Boudewijn IV van Jeruzalem die de opmars van de Ajjoebiden, onder leiding van Saladin wilden tegengaan. De voorgaande confrontaties tijdens de campagne waren in Eilat, Transjordanië, Galilea en Beiroet.

Achtergrond[bewerken]

Saladin had controle over Egypte genomen in 1169 en stabiliseerde de Ajjoebiden-dynastie. Langzaam begon hij daarna met de expansie van de moslim-emiraten in Syrië. Daarvoor was dit gebied in handen van Nur ad-Din. In 1177 organiseerde Saladin vanuit Egypte een grootschalige invasie om het koninkrijk Jeruzalem in te nemen, maar werd tegengehouden bij de Slag bij Montgisard door Boudewijn IV van Jeruzalem. Na de nederlaag begon Saladin de tactische talenten van de jonge koning te respecteren, echter versloeg Saladin in 1179 hem bij de kleine Slag bij Marjayoun (in het huidige Libanon).

In 1180 sloot Saladin met Boudewijn IV en zijn regent Raymond III van Tripoli een klein verdrag. Maar nog geen twee jaar later hield de heer van Transjordanië Reinoud van Châtillon zich niet aan dit verdrag, en viel in zijn district moslim-karavaans aan. Wegens het gewelddadig verbreken van dit verdrag, verenigde Saladin zijn leger om zich voor te bereiden op een aanval.