Ajjoebiden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ایوبیان
الأيوبيون
 Kalifaat van de Fatimiden
 Zengiden
 Koninkrijk Jeruzalem
 Zurajiden
1171 – 1260 Mammelukkensultanaat Caïro 
Rasuliden 
Flag of Ayyubid Dynasty.svg Saladin's Standard.svg
Kaart
Het rijk van de Ajjoebiden in zijn grootste omvang in 1188
Het rijk van de Ajjoebiden in zijn grootste omvang in 1188
Algemene gegevens
Hoofdstad Caïro (1174-1250)
Aleppo (1250-1260)
Oppervlakte 3.750.000 km²
Bevolking 7.200.000
Talen Arabisch en Koerdisch
Religie(s) Islam
Munteenheid Dinar
Regering
Regeringsvorm Monarchie
Dynastie Ajjoebiden
Staatshoofd Sultan

De Ajjoebiden (Arabisch: الأيوبيون) (of Ayyubiden of andere spellingvarianten) was een islamitische dynastie van Koerdische oorsprong, die over (delen van) Syrië, Egypte en Noord-Irak heersten in de 12e en 13e eeuw.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De dynastie werd gesticht door Saladin (Salah ad-Din Yoessoef bin Ajjoeb), die in 1169 met zijn oom Shirkuh Egypte veroverde voor de heerser Nur ad-Din van de Zengiden van Damascus.

In 1172 versloeg Saladin de laatste kalief van de Fatimiden. De Fatimiden waren ismaïliten, een tak van het sjiisme. Saladin bekeerde de Egyptenaren om, opnieuw, soennitisch te worden. In tegenstelling tot de Fatimiden erkende Saladin de autoriteit van de Abbasidische kalief in Bagdad.

Toen Nur ad-Din in 1174 stierf, riep Saladin een oorlog uit tegen diens zoon As-Salih Ismail al-Malik en veroverde Damascus. Ismail vluchtte naar Aleppo, waar hij weerstand bleef bieden aan Saladin, totdat Ismail vermoord werd in 1181. Hierna veroverde Saladin het grootste deel van het binnenland van Syrië.

In 1187 vond de Slag bij Hattin plaats tegen de kruisvaardersstaten en werd Jeruzalem door Saladin veroverd. Saladin stierf in 1193, kort nadat hij met Richard I van Engeland een verdrag had getekend waarbij hij een smalle kuststrook tussen Asjkelon en Antiochië aan de kruisvaarders liet.

Na Saladins dood vochten zijn zoons en broers om de macht. Het lukte Saladins broer Al-Adil in 1200 het rijk te beheersen. Ook bij diens dood in 1218 trad hetzelfde proces op, alsook bij de dood van diens zoon Al-Kamil in 1238.

In 1250 werd Turanshah door de mammelukken-generaal Aibek gedood, die daarop de Bahri-dynastie stichtte in Egypte.

De laatste sultan An-Nasir Yusuf vluchtte naar Syrië en viel in de handen van de Mongolen.

In de Slag bij Ain Jalut in Palestina versloeg de mammelukse generaal Baibars de Mongolen (hun eerste grote nederlaag) en veroverde Syrië.

Lijst van heersers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ayyubid dynasty van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.