Sluizen in Amsterdam Nieuw-West

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Akersluis
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam Nieuw-West (Sloten)
Waterweg(en) Slotervaart
Lengte 44,75 m
Breedte 7,48 m
Beheerder Waternet
Architectuur
Type schutsluis
Bijzonderheden op afstand bediend
naast brug nr. 773
naast gemaal
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Cramergrachtsluis
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam Nieuw-West (Slotermeer)
Waterweg(en) Burgemeester Cramergracht
Lengte 44,50 m
Breedte 7,50 m
Beheerder Waternet
Architectuur
Type schutsluis
Bijzonderheden op afstand bediend
tevens fietsbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Westlandgrachtsluis
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam Nieuw-West (Overtoomse Veld)
Waterweg(en) Slotervaart
Lengte 44,75 m
Breedte 7,50 m
Beheerder Waternet
Architectuur
Type schutsluis
Bijzonderheden wordt niet meer geschut
naast brug nr. 304
naast Gemaal Delflandlaan
naast sculptuur
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De sluizen in Amsterdam Nieuw-West zijn drie schutsluizen in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West.

De sluizen zijn nodig voor verkeer over water omdat de Slotervaart en de Sloterplas op zogenaamd polderpeil liggen, met een streefpeil van 2,10 meter beneden NAP, en daarmee 1,70 meter lager dan het water van de grachten in het grootste deel van Amsterdam. Het hoogteverschil met de Ringvaart bedraagt 1,50 meter.

Sinds juni 2010 worden de Akersluis en de Cramergrachtsluis op afstand bediend vanaf de Nieuwe Meersluis (inmiddels via het hoofdkantoor van Waternet), op aanvraag via telefoon of marifoon, zodat de vaarroutes van Amsterdam-Centrum naar de Sloterplas (via Kostverlorenvaart, Admiralengracht, Erasmusgracht en Burgemeester Cramergracht) en van de Sloterplas naar de Ringvaart (via Osdorpergracht, Hoekenesgracht en de Slotervaart) beter toegankelijk zijn geworden.[1]

Deze beide verbindingen kunnen met het Nieuwe Meer en de Schinkel, via de Nieuwe Meersluis, tot een rondje worden gecombineerd.[2] De sluizen worden sinds januari 2011 bediend door Waternet, de organisatie die de watertaken van de gemeente Amsterdam en het Waterschap AGV uitvoert.

Akersluis[bewerken]

De Akersluis ligt bij het oude dorp Sloten en de Molen van Sloten. In de Slotervaart bij de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder (deel van Rijnlands boezem, waterpeil 60 cm beneden NAP). Deze sluis wordt op afstand bediend. Naast de sluis bevindt zich het Gemaal Akersluis (1952), ook wel Gemaal Sloten of Akergemaal genoemd.

Cramergrachtsluis[bewerken]

De Cramergrachtsluis of Slotermeersluis ligt in de wijk Slotermeer bij de Burgemeester Van de Pollstraat, in de Burgemeester Cramergracht (op polderpeil), bij de Burgemeester van Tienhovengracht, die in het verlengde van de Erasmusgracht ligt (beide op Amsterdams grachtenpeil, 40 cm beneden NAP). De sluis vormt een geheel met de fietsbrug nr. 1831, een vaste brug. Deze sluis wordt op afstand bediend.

Westlandgrachtsluis[bewerken]

De Westlandgrachtsluis ligt in de Slotervaart, bij de Westlandgracht (Amsterdams grachtenpeil), bij de Delflandlaan en Heemstedestraat, in de wijk Overtoomse Veld. Deze sluis wordt normaliter niet meer geschut (geopend voor schepen).[3] Naast de sluis bevindt zich het Gemaal Delflandlaan. Bij de sluis bevindt zich in het gras naast de Heemstedestraat een kunstwerk van Gerard van den Eerenbeemt, Golf met drukveer (1979), dat het waterhoogteverschil en de functie van de sluis en het gemaal verbeeldt.[4]

Galerij[bewerken]