Sneeuwbal (hortensia)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Hydrangea arborescens
Sneeuwbal (hortensia)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Asteriden
Orde:Cornales
Familie:Hydrangeaceae
Geslacht:Hydrangea (Hortensia)
soort
Hydrangea arborescens
L. (1753)
Hydrangea arborescens 'Annabelle'
Hydrangea arborescens 'Annabelle'
Afbeeldingen Hydrangea arborescens op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hydrangea arborescens op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Hydrangea arborescens 'Annabelle', ook wel kortweg aangeduid als 'Annabelle', is een Hortensia (geslacht Hydrangea). De bladeren zijn lichtgroen en voelen zacht aan.

Ze bloeit in grote bolvormige samengestelde bloeiwijzen, die in juni-augustus verschijnen; deze zijn wit met een zweem van limoengroen. De bloeiwijzen zijn eigenlijk te zwaar voor de relatief zwakke stengels, zodat vaak steun nodig is. Flinke snoei in het voorjaar bevordert het vormen van grote bloeiwijzen; wordt minder gesnoeid dan zullen er meer, maar kleinere bloeiwijzen verschijnen, wat de stevigheid ten goede komt. Een Britse kweker claimt een "superannabelle" met nog grotere bloemen en - niet onbelangrijk - steviger stengels. Deze is vanaf 2011 voor het eerst goed verkrijgbaar onder de rasnaam 'Incredible'. Of de claim klopt moet de praktijk nog uitwijzen.

Zoals de meeste hortensia's, wortelt ook 'Annabelle' vrij oppervlakkig en heeft een grote behoefte aan vocht. De struik doet het goed in de volle zon, mits aan de waterbehoefte voldaan wordt en kan in de halfschaduw met wat minder toe. 'Annabelle' staat in de tuin vaak in vakken omzoomd door haagjes van buxus of taxus. Dit geeft een contrast met de donkergroene haag die tevens tot steun dient.

De soort Hydrangea arborescens, voorheen Hydrangea vulgaris, groeit van oorsprong in het zuiden en midden-westen van de Verenigde Staten, in gebergte en op heuvels, in de buurt van water.