Soa-soa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Soa soa)
Naar navigatie springen Jump to search
Soa-soa
IUCN-status: Niet geëvalueerd (2008)
Ambon-segelechse-01.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Agamidae (Agamen)
Geslacht:Hydrosaurus
Soort
Hydrosaurus amboinensis
Schlosser, 1768
Afbeeldingen Soa-soa op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Soa-soa op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De soa-soa[1] of Ambonese zeilhagedis (Hydrosaurus amboinensis) is een hagedis uit de familie agamen (Agamidae). De soa-soa is de grootste vertegenwoordiger van de agamen, de agame kan een lichaamslengte bereiken van meer dan een meter. De hagedis komt voor in delen van Azië. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Johann Albert Schlosser in 1768. Oorspronkelijk werd de naam Lacerta amboinensis gebruikt.[2]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De soa-soa heeft een groene tot grijze lichaamskleur en bereikt een kopromplengte tot ongeveer 35 cm. Inclusief de lange staart kan de agame tot 1,10 meter lang worden en hiermee is het de grootst bekende hagedis die tot de agamenfamilie behoort.[1] De agame heeft een lage rugkam maar een juist relatief hoge staartkam. De staartbasis is vooral bij de mannetjes voorzien van een hoge huidkam aan de bovenzijde, die wordt verstevigd door uitgroeisels van de staartwervels wat voor stevigheid zorgt. Het trommelvlies of tympanum aan weerszijden van de kop zijn duidelijk zichtbaar. De poten zijn gespierd, het gehele lichaam is krachtig gebouwd. De lange staart is sterk zijwaarts afgeplat wat een aanpassing is op de zwemmende levenswijze. De vingers aan de voorpoten en tenen aan de achterpoten zijn verbonden met huidvliezen.

Voorkomen en levenswijze[bewerken]

De agame komt voor in delen van Azië; op de Molukken, Celebes, Indonesië en Nieuw-Guinea.[2] De habitat bestaat uit bossen, bosranden en bergwouden. De hagedis leeft in de takken die boven de oevers van rivieren hangen en springt bij gevaar in het water. De agame bevindt zich meestal in de buurt van de bodem, maar zont op een horizontale tak om op te warmen. Het is een uitstekende zwemmer dankzij de gespierde en afgeplatte staart. De poten worden niet gebruikt bij het zwemmen maar worden tegen het lichaam gehouden. De soa-soa kan bij gevaar op de achterpoten wegrennen.

Voedsel en vijanden[bewerken]

Het voedsel van de volwassen dieren bestaat voornamelijk uit plantendelen zoals fruit, bloemen en bladeren. De jongere exemplaren eten wat meer insecten en andere kleine ongewervelden, hoewel ook oudere dieren blijven happen naar langslopende prooien. Vijanden zijn voornamelijk roofvogels.
Ook de mens jaagt op de agame, het witte vlees heeft een dichte structuur en wordt gezien als delicatesse. In combinatie met het weinig schuwe gedrag is in sommige streken de hagedis hierdoor bijna uitgeroeid.[1]

Bronvermelding[bewerken]