Soenda-ooievaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Soenda-ooievaar
IUCN-status: Bedreigd[1] (2012)
Soenda-ooievaar in de San Diego Zoo
Soenda-ooievaar in de San Diego Zoo
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Ciconiiformes (Ooievaarachtigen)
Familie: Ciconiidae (Ooievaars)
Geslacht: Ciconia
Soort
Ciconia stormi
(Blasius, 1896)
Afbeeldingen Soenda-ooievaar op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Soenda-ooievaar op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De soenda-ooievaar (Ciconia stormi) is een grote ooievaar uit het geslacht Ciconia. De soort komt met name voor op Borneo en Sumatra en wordt bedreigd in zijn voortbestaan. Wereldwijd zijn er waarschijnlijk 250 tot 500 volwassen exemplaren.[1] Dit maakt deze vogel tot de zeldzaamste van alle ooievaars. De wetenschappelijke naam herdenkt de Duitse kapitein Hugo Storm die met zijn stoomschip de Lübeck aan het eind van de negentiende eeuw veel diersoorten verzamelde in Azië.

Kenmerken[bewerken]

De soenda-ooievaar is een grote, zwart-witte vogel met een rode snavel, een oranje gezichtshuid en gele oogringen. Hij bereikt een lengte van 75 tot 91 cm. De soort werd vroeger vaak als een ondersoort van de bisschopsooievaar (Ciconia episcopus) beschouwd.

Verspreiding[bewerken]

De soenda-ooievaar komt voor in het uiterste zuiden van Thailand, Maleisië, Brunei en in Indonesië op de eilanden Sumatra en Borneo.

Gedrag[bewerken]

De soort leeft in uitgestrekte bossen die nog niet door mensenhanden zijn aangetast, aan de monding van grote rivieren. Hij voedt zich met vooral met vis, maar heeft ook amfibieën, kleine reptielen en insecten op het menu staan. De soenda-ooievaar leeft meestal alleen, maar komt soms ook in kleine groepen voor. Het vrouwtje legt meestal twee eieren in het nest dat zich hoog in de bomen bevindt. De jongen vliegen na ongeveer 90 dagen uit.[1]