Soera Het Geslacht van Imraan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
آل عمران
De familie van Imraan
Soera 3
Transcriptie Al-Imran
Geopenbaard in     Medina
Aantal aya's 200
Djuz' dag 3 (tot aya 90) en

dag 4

Geopenbaard na De Buit

Soera Het geslacht van Imraan is de derde soera (hoofdstuk) uit de Koran.

Volgens deze soera heeft God het geslacht van Imraan uitverkoren boven alle mensen. Ayat 42-64 hebben betrekking op Isa.

Bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

Imraan (Amram) is volgens de Bijbel de vader van Musa, in de Koran wordt Imraan genoemd als vader van Maryam; vanwege een tijdsverschil van 1500 jaar kan de vrouw van Imraan (de vader van Musa) echter niet de moeder van Maryam (de moeder van Isa) zijn. Een oplossing voor dit probleem is te veronderstellen dat het woord vader hier als voorvader moet worden gelezen. Ayat 35 en 36 laten echter duidelijk zien dat de vrouw van Imraan bevalt van Maryam.

Aya 144 werd gereciteerd door Aboe Bakr, nadat Mohammed was overleden en de oemma dit niet kon geloven: En Mohammed is slechts een boodschapper. Waarlijk, alle boodschappers vóór hem zijn heengegaan. Zult gij u dan op de hielen omkeren als hij sterft of gedood wordt?...

Verschillende gebeurtenissen die zijn beschreven in deze soera hebben betrekking op de Slag bij Uhud.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Ayat 39-41 gaan over de geboorte van Yahya (Johannes de Doper). Deze geboorte wordt als een wonder gezien vanwege de hoge leeftijd van de ouders. Als teken van dit wonder kan zijn vader, Zakariya (Zacharias), drie dagen niet spreken.

Ayat 42-51 gaan over de annunciatie van de maagdelijke geboorte van Isa (Jezus). Van hem wordt verteld dat hij als teken een vogel uit klei zal maken en deze tot leven zal wekken, zoals ook beschreven in Soera De Tafel. Iets dergelijks valt te lezen in het Kindheidsevangelie van Thomas. Daarnaast zal hij uit de wieg spreken zoals een volwassene. Er wordt ook verteld dat hij de blinden en melaatsen zal genezen en de doden zal doen opstaan.

Volgens aya 123-125 kregen de moslims tijdens de Slag bij Badr ondersteuning van engelen.

In ayat 130 wordt riba veroordeeld.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]