Somatoforme stoornis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Somatoforme stoornis
Coderingen
ICD-10 F45
ICD-9 300.8
DiseasesDB 1645
eMedicine med/3527
MeSH D013001
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Een somatoforme stoornis is een psychische aandoening waarbij een persoon lichamelijke klachten heeft waarvoor geen somatische oorzaak (lichamelijke ziekte) gevonden is. De patiënt ervaart reële lichamelijke klachten, die niet ingebeeld zijn. De klachten zijn niet bewust of doelbewust nagebootst. Soms is de relatie met psychische oorzaken te leggen, maar niet altijd.

Diagnostiek[bewerken]

Vaak is een ontregeling van het stressregulatiesysteem betrokken bij het ontstaan en in stand blijven van de klachten. De diagnose somatoforme stoornis wordt niet gesteld als de lichamelijke klachten verklaard kunnen worden door een andere psychiatrische aandoening, bijvoorbeeld een depressieve stoornis of een angststoornis. In bepaalde gevallen wordt achteraf toch nog een somatische ziekte vastgesteld bij patiënten met een somatoforme stoornis. De getallen hierover lopen uiteen van 10-20%.[bron?] Dit noopt bij de behandeling van dergelijke beelden altijd tot een tweesporenbeleid, waarbij zowel somatische als psychologische factoren worden meegenomen in de beoordeling.

Dynamiek[bewerken]

Voorbeeld van een aandoening die als somatisch onverklaard is aangemerkt is het whiplashsyndroom. Patiëntenverenigingen voor whiplashpatiënten strijden er echter voor deze aandoening als somatische ziekte erkend te krijgen. Fibromyalgie wordt ook als somatisch onverklaard aangemerkt, maar zijn door de WHO (wereldgezondheidsorganisatie) erkend als somatische ziekte. Het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS) wordt niet meer als somatisch onverklaard aangemerkt, sinds maart 2018 is ME/CVS door de Gezondheidsraad aangemerkt en erkend als somatische ziekte, na langdurig activisme door CVS belangenorganisaties.

Behandelrichtlijn[bewerken]

In Nederland is in 2009 een multidisciplinaire behandelrichtlijn verschenen onder verantwoordelijkheid van het Trimbos-instituut waarin de actuele standaard op het gebied van diagnostiek en behandeling van somatoforme stoornissen wordt beschreven. Deze richtlijn spreekt in eerste instantie van SOLK (Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten [1]).

Systematiek[bewerken]

In het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders worden de volgende stoornissen beschreven:

Zie ook[bewerken]