Sombere honingzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sombere honingzwam
Sombere honingzwam (Armillaria ostoyae)
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Physalacriaceae
Geslacht:Armillaria
Soort
Armillaria ostoyae
(Romagn.) Herink (1973)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De sombere honingzwam (Armillaria ostoyae) is een schimmel die behoort tot de familie Physalacriaceae. Het is een plaatjeszwam met manchet die vaak in bundels voorkomt op stam en wortelbasis van loof- en naaldbomen op zandgronden. Hij is een parasiet, die witrot veroorzaakt op levende bomen. De boom zal hierdoor sterven.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hoed

De hoed is stomp en kegelvormig en kan een diameter bereiken van 4-20 cm. De kleur is vleeskleurig- tot roodbruin met donkerbruine, vezelige schubben. De hoedrand is lichter, gestreept en doorschijnend en heeft velumresten.

Lamellen

De lamellen zijn vleeskleurig.

Steel

De steel heeft een lengte van 6-15 cm en een dikte van 1-3 cm en bevat net als de hoed schubben. De steel heeft een duidelijke witte ring (manchetkraagje). Onder de ring is de steel vezelig en bevat schubben.

Geur

De zwam verspreidt een zwakke fruitige geur die aangenaam wordt ervaren.

Sporen

De sporen zijn wit of crèmekleurig.

Grootte[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2000 werd in het Malheur National Forest in de Amerikaanse staat Oregon een sombere honingzwam ontdekt van naar schatting 2400 jaar oud met een ondergronds mycelium van 8,9 km² in oppervlakte. Daarmee is deze schimmel het grootste organisme ter wereld.[1] Ook in het Zwitsers Nationaal Park in de streek Engadin komt een groot exemplaar van deze schimmel voor. Hier is de schimmel ongeveer duizend jaar oud en zo'n 800 meter lang en 500 meter breed.

Gelijkende soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De sombere honingzwam lijkt op de echte honingzwam (Armillaria mellea), maar de laatste bevat onder het manchetkraagje een gele randzone en heeft hieronder geen donkere vlokjes, terwijl de sombere honingzwam geen gele randzone heeft en wel donkere vlokjes.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]