Sophianum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sophianum
Logo Sophianum.jpg
Algemeen
Locatie Gulpen, Wittem
Opgericht 1848
Type vmbo (BB, KB en TL), mavo XL, havo, atheneum, gymnasium
Denominatie Rooms-katholiek
Bevoegd gezag Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs
Personen
Directeur H. Hupperetz
Overig
Motto Meer dan leren alleen
Website http://www.sophianum.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Sophianum is een katholieke middelbare school in het Nederlandse Gulpen, opgericht in 1848 door de zusters van de Sociëteit van het Heilig Hart. De school is in 1980 verhuisd van Vaals naar Gulpen. Een tweede locatie, te Nijswiller, werd in 2016 na een bestaan van vijftig jaar gesloten. Sophianum heeft een actieve vereniging van oud-leerlingen.

Geschiedenis[bewerken]

In het jaar 1848 namen enige zusters van de Sociëteit van het Heilig Hart vanuit Frankrijk en België hun intrek in het monumentale huis Bloemendaal in Vaals Het doel van de orde was onder andere het verzorgen van onderwijs voor alle lagen van de bevolking en zo kwam er in Vaals een onderwijsvoorziening tot stand.

Bijna een eeuw later, in 1945, namen Nederlandse zusters van de 2e orde het gebouw in gebruik. Voordien verbleven ze in Arnhem, maar het oorlogsgeweld vernielde hun school en klooster. Er werd in Vaals een MMS en een gymnasium gesticht. Alle (uitsluitend vrouwelijke) leerlingen waren intern.

Eind jaren zestig verdween in Vaals zowel de MMS als het gymnasium. Ze werden vervangen door resp. een havo en een atheneum. Het internaat van de zusters ging dicht en de school, tot dan toe 'Sacré Coeur' geheten, opende haar poorten voor externe leerlingen, zowel jongens als meisjes. Schoolleiding en bestuur bestonden toen nog grotendeels uit zusters, spoedig ter zijde gestaan door een groeiend aantal leken. Om aan te geven dat er in die tijd een nieuwe periode aanbrak voor de school koos men een nieuwe naam, zonder de traditie te vergeten. Het werd "Sophianum". Hierin zit het klassieke woord Sophia (Grieks: wijsheid), dat enerzijds een band aangeeft met het verleden en anderzijds een opdracht inhoudt voor de toekomst.

Sophia (of Sophie) was ook de voornaam van de vrouw die begin vorige eeuw de orde van Sacré Coeur zou oprichten: Madeleine-Sophie Barat (1779-1865). Haar hele leven was gewijd aan de zorg voor opvoeding en onderwijs van de jeugd, daarbij werd ze gedreven door een christelijke geloofsovertuiging. Het doel was natuurlijk van de leerlingen goede christenen te maken met een brede algemene ontwikkeling en hun daarnaast een grote levenswijsheid mee te geven. Overal ter wereld zijn scholen te vinden gebaseerd op dit ideaal.

Bekende personen die op deze school hun opleiding genoten hebben[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]