Naar inhoud springen

Sappi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sappi
Logo
Oprichting 1936
Sleutelfiguren Stephen Robert Binnie (CEO)
Hoofdkantoor Johannesburg, Zuid-Afrika
Producten papier, verpakkingsmaterialen, pulp en houtproducten
Industrie papierindustrie
Omzet/jaar US$ 5,3 miljard (sept. 2021)
Winst/jaar US$ 13 miljoen (sept. 2021)
Website (en) www.sappi.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Sappi (South African Pulp & Paper Industry) is een internationaal opererend bedrijf met papier- en pulpfabrieken in Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en West-Europa. Het bedrijf is in 1936 in Zuid-Afrika opgericht en heeft zijn hoofdkantoor in Johannesburg. Het is ’s werelds grootste producent van houtvrij gestreken papier.

Sappi is een grote producent van duurdere papiersoorten met een verkoopvolume van meer dan 7 miljoen ton per jaar en een jaaromzet van meer dan 5 miljard dollar.[1] Het bedrijf telde in 2021 bijna 13.000 medewerkers.[1] Europa is de belangrijkste regio, gevolgd door Zuid-Afrika en als laatste Noord-Amerika. Vanuit Zuid-Afrika en Europa wordt ook veel geëxporteerd naar onder andere Azië. In Europa staan 10 fabrieken, in de Verenigde Staten vier en in Zuid-Afrika vijf.[1] De onderneming kampt met forse concurrentie en heeft daarom fabrieken gesloten om de efficiëntie te verbeteren.

Het bedrijf is beursgenoteerd en de hoofdnotering is op de Johannesburg Securities Exchange en verder worden de aandelen verhandeld op de New York Stock Exchange. Het heeft een gebroken boekjaar dat per 30 september afloopt.

Sappipapierfabriek in Kikniemi, Finland

Sappi Europa is goed voor de helft van de productie van Sappi wereldwijd.[bron?] Het hoofdkantoor van Sappi Europa is in Brussel. De Nederlandse en Belgische tak van Sappi bestaat/bestond uit fabrieken van het in 1997 aangekochte KNP-Leykam (de papierproductieactiviteiten van KNP-BT).

Sappi heeft in Europa papierfabrieken in Duitsland in Alfeld aan de Leine, Ehingen aan de Donau en Stockstadt am Main, in Oostenrijk in Gratkorn aan de Mur, in Finland in Kirkniemi (gemeente Lohja) aan het Lohjanjärvi meer en in Nederland in Maastricht aan de Maas. In 2010 werd de fabriek in Kangasniemi (Finland) afgestoten, in 2011 volgde de fabriek in Biberist (Zwitserland), in 2014 de fabriek in Nijmegen en in 2024 de fabriek in Lanaken.

Fabriek Maastricht

[bewerken | brontekst bewerken]
De papierfabriek in Maastricht, sinds 1997 onderdeel van Sappi

De fabriek in Maastricht kent een lange voorgeschiedenis van meer dan 150 jaar, nader beschreven in het artikel Koninklijke Nederlandse Papierfabriek. Sinds 1850 maakt de fabriek langs de Maas papier. In 1995-1996, net voordat KNP in 1997 in handen kwam van Sappi, is de papierfabriek geheel vernieuwd door de invoering van twee nieuwe geavanceerde papierproductielijnen, waarmee Maastricht de eerste fabriek van houtvrij gecoat papier in Europa werd. Sappi Maastricht telt ongeveer 500 medewerkers en heeft een eigen warmte-krachtcentrale, die ook stroom levert aan een groot deel van Maastricht en restwarmte voor stadsverwarming. In december 2021 maakte Sappi bekend de papierfabriek te gaan verkopen.[2] In april 2023 werd duidelijk dat de verkoop aan investeringsgroep Aurelius toch niet zal doorgaan.[3]

Fabriek Lanaken

[bewerken | brontekst bewerken]

De in 2024 gesloten fabriek in Lanaken was de enige Europese fabriek van Sappi die zowel pulp als gecoat papier maakte. Ook de fabriek in Lanaken kampte sinds 2012 met problemen. In tien jaar tijd was het personeelsbestand gehalveerd van ca. 1000 naar ca. 500 medewerkers. In 2011 maakte de fabriek in Lanaken nog plannen voor een nieuwe waterkrachtcentrale, maar een jaar later werd de geplande investering van 32 miljoen euro afgeblazen.[4] In 2014 werd de productie van de Sappi-fabriek in Nijmegen gedeeltelijk naar Lanaken overgeplaatst.[5] De gemeente Lanaken zegde de fabriek in 2014 een belastingkorting van 850.000 euro toe voor de periode 2014-2018, teneinde het risico van sluiting te verkleinen.[6] In oktober 2023 werd aangekondigd dat de fabriek in Lanaken zou sluiten; het personeel zou worden ontslagen. In december 2023 stopte de papierproductie. De locatie werd begin 2024 gesloten, waarna het 25 hectare grote terrein (met toegang tot het Albertkanaal) in de verkoop ging.[7]

De goederenspoorlijn Maastricht - Lanaken werd in 2007-2011 met subsidie van de Europese Unie opgeknapt. Sappi had hiervoor gelobbyd en eraan meebetaald, maar de spoorlijn bleef zo goed als ongebruikt.

Fabriek Nijmegen

[bewerken | brontekst bewerken]
De (voormalige) Sappipapierfabriek aan de Ambachtsweg in Nijmegen (2013)

De voorloper van Sappi in Nijmegen, N.V. Papierfabriek "Gelderland" is opgericht in 1908 en werd in 1963 door fusie Gelderland Tielens Papierfabrieken N.V.. In 1972 werd dat KNP Nijmegen bij de overname door KNP Koninklijke Nederlandse Papierfabrieken). KNP werd in 1993 door fusies eerst KNP-Leykam en daarna KNP-BT, dat op zijn beurt de papieractiviteiten KNP-Leykam in 1997 overdroeg aan Sappi. Er werd op jaarbasis zo’n 240.000 ton hoogwaardig houtvrij, tweezijdig, gestreken papier geproduceerd. Dit glossy papier werd gebruikt voor het drukken van magazines, catalogi, brochures en dergelijke.[8] Eind september 2013 maakte Sappi bekend dat ze haar papierfabriek in Nijmegen wilde sluiten. Deze vestiging telde toen 192 medewerkers.[9]

In juni 2014 verkocht Sappi de fabriek in Nijmegen aan een dochterbedrijf van American Industrial Acquisition Corporation (AIAC). Het bedrijf heette voortaan Nijmegen mill, Innovio Papers. Bij de verkoop werd bedongen dat Innovio Papers zou stoppen met het maken van grafisch gestreken papier, daarom produceerde het enkel nog pakpapier en speciaal papier. AIAC kreeg van Sappi 19 miljoen euro mee, dat anders besteed werd aan een sociaal plan voor de 150 werknemers. Een jaar later, op 11 augustus 2015, werd Innovio Papers failliet verklaard[10] met een schuld van 17 miljoen euro. Een doorstart was geen optie. De curator heeft vermoedens van onbehoorlijk bestuur, maar de bestuurders van AIAC bevinden zich in het buitenland en reageren niet op verzoeken om informatie.[11]

Zie de categorie SAPPI van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.