Spa (water)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spa
Algemeen
Land België
pH 6,0
Minerale bestanddelen
Calcium 5
Chloride 5
Bicarbonaat 17
Magnesium 2
Nitraat 1,5
Kalium 0,5
Siliciumdioxide 7
Natrium 3
Sulfaat 4
Droogrest 38
(uitgedrukt in milligram per liter)
Website https://www.spa.be/

https://www.spa.nl/

Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Spa is een merk van licht mineraalhoudend Belgisch mineraalwater dat geproduceerd wordt door Spa Monopole, een onderdeel van de internationale groep Spadel die houder is van de merknaam.

Spa wordt al sinds eind 16e eeuw gebotteld. Het Spa water komt uit de bodem van de Hoge Venen, waarvan het bovenste gedeelte bestaat uit veengrond en heide. Veenmossen zorgen voor verzuring van deze laag en sluiten deze af van zuurstof en dus ook van bacteriën. Als het regenwater door deze laag naar beneden zakt, wordt het op natuurlijke wijze gefilterd. Daarna gaat het water langs een zand-/grindlaag. Deze lagen filteren het water verder. Het water komt uiteindelijk in breuken in de rotsbodem terecht. Deze bijna ondoordringbare rotslaag bevat nauwelijks nog mineralen. Daaraan dankt het water zijn lage mineraalgehalte. Ten slotte komt het water in de laag gelegen gebieden weer aan de oppervlakte. Het water wordt niet alleen gebruikt om te drinken, maar ook als badwater in de thermen van kuuroorden in de stad Spa. De Engelse benaming spa voor kuuroorden is hiervan afkomstig.

Spa is een van de duurdere watersoorten van België. Het merk heeft twee onderscheidingen:

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Spa blauw

Spa verwerkt water uit verschillende bronnen:

Handelsnamen vanaf 2016[bewerken | brontekst bewerken]

  • Spa Reine (Spa blauw).
  • Spa Bruisend, in de varianten Spa Intense (Spa rood), Spa Finesse (Spa turkoise) en Spa Touch of in de smaken: Lemon (citroen-limoen), Mint (munt-appel), Grapefruit (pompelmoes), Black currant (zwarte bes), Apple (Granny Smith appel), Peach (perzik) en Cocos (kokosnoot).[1]
  • Spa Fruit op basis van Spa Finesse, in de varianten: Lemon Cactus (citroen, appel, cactus, acerola), Citron (citroensap), Apple (appel, citroen), Orange (sinaasappel, citroen, wortel), Citrus Fruit (citroen, appel, druif, sinaasappel, mandarijn, grapefruit, pink grapefruit, limoen), Forest Fruit (appel, vlierbes, zwarte bes, druif, citroen, framboos, kers, braambes, blauwe bosbes).

Sinds 2016 voegt Spa geen aspartaam meer toe aan haar producten. Het bedrijf is overgegaan naar een combinatie van stevia en sacharose. Het gebruik van suiker maskeert de bittere bijsmaak van stevia, maar heeft tot gevolg dat Spa Fruit-frisdranken nu drie keer meer calorieën bevatten dan voorheen.[2]

De productie van ijsthee op basis van mineraalwater onder de naam "Spa & Tea" is in 2016 gestaakt.

Spa als soortnaam[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland is spa als merknaam grotendeels verwaterd tot generieke naam voor mineraalwater.[3][4][5][6][7][8] Als men in bijvoorbeeld een restaurant bruisend mineraalwater wil bestellen vraagt men doorgaans om "een spa rood", waarmee niet is gezegd dat men water van het merk Spa verwacht, noch dat het Spa is dat wordt geserveerd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]