Spa (water)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spa blauw

Spa is een licht mineraalhoudend Belgisch mineraalwater dat geproduceerd wordt door Spa Monopole, een onderdeel van de internationale groep Spadel die houder is van de merknaam.

Spa wordt al sinds eind 16e eeuw gebotteld. Het Spa water komt uit de bodem van de Hoge Venen, waarvan het bovenste gedeelte bestaat uit veengrond en heide. Veenmossen zorgen voor verzuring van deze laag en sluiten deze af van zuurstof en dus ook van bacteriën. Als het regenwater door deze laag naar beneden zakt, wordt het op natuurlijke wijze gefilterd. Daarna gaat het water langs een zand-/grindlaag. Deze lagen filteren het water verder. Het water komt uiteindelijk in breuken in de rotsbodem terecht. Deze bijna ondoordringbare rotslaag bevat nauwelijks nog mineralen. Daaraan dankt het water zijn lage mineraalgehalte. Ten slotte komt het water in de laag gelegen gebieden weer aan de oppervlakte. Het water wordt niet alleen gebruikt om te drinken, maar ook als badwater in de thermen van kuuroorden in de stad Spa. De Engelse benaming spa voor kuuroorden is hiervan afkomstig.

Spa is een van de duurdere watersoorten van België. Het merk heeft twee onderscheidingen:

Soorten Spa[bewerken]

Spa bottelt vijf soorten bronwater:

Daarnaast produceert Spa een aantal frisdranken, met en zonder koolzuur, op basis van natuurlijk mineraalwater, onder de naam "Spa & Fruit" en een aantal smaken ijsthee, tevens op basis van het mineraalwater, onder de naam "Spa & Tea". In maart 2016 is Spa & Fruit vervangen door "Spa Fruit" en is Spa overgegaan van het gebruik van aspartaam naar een combinatie van stevia met suiker.[2] Het gebruik van suiker voorkomt de bittere smaak van stevia de overhand krijgt maar zorgt ervoor dat Spa Fruit-frisdrank drie keer meer calorieën bevat dan de oude frisdrankvariant op basis van aspartaam.

Spa als soortnaam[bewerken]

In Nederland is spa als merknaam grotendeels verwaterd tot generieke naam voor mineraalwater.[3][4][5][6][7][8] Als men in bijvoorbeeld een restaurant bruisend mineraalwater wil bestellen vraagt men doorgaans om "een spa rood", waarmee niet is gezegd dat men water van het merk Spa verwacht, noch dat het Spa is dat wordt geserveerd. Zie ook de lijst van merknamen die als soortnaam worden gebruikt.