Spa (water)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spa blauw

Spa is een licht mineraalhoudend Belgisch mineraalwater dat geproduceerd wordt door Spa Monopole, een onderdeel van de internationale groep Spadel die houder is van de merknaam.

Spa wordt al sinds eind 16e eeuw gebotteld. Het Spa water komt uit de bodem van de Hoge Venen, waarvan het bovenste gedeelte bestaat uit veengrond en heide. Veenmossen zorgen voor verzuring van deze laag en sluiten deze af van zuurstof en dus ook van bacteriën. Als het regenwater door deze laag naar beneden zakt, wordt het op natuurlijke wijze gefilterd. Daarna gaat het water langs een zand-/grindlaag. Deze lagen filteren het water verder. Het water komt uiteindelijk in breuken in de rotsbodem terecht. Deze bijna ondoordringbare rotslaag bevat nauwelijks nog mineralen. Daaraan dankt het water zijn lage mineraalgehalte. Ten slotte komt het water in de laag gelegen gebieden weer aan de oppervlakte. Het water wordt niet alleen gebruikt om te drinken, maar ook als badwater in de thermen van kuuroorden in de stad Spa. De Engelse benaming spa voor kuuroorden is hiervan afkomstig.

Spa is een van de duurdere watersoorten van België. Het merk heeft twee onderscheidingen:

Soorten Spa[bewerken]

Spa bottelt vijf soorten bronwater:

  • Spa Reine (Spa blauw), koolzuurvrij,
  • Spa Barisart (Spa rood), met toegevoegd koolzuur,
  • Spa Marie-Henriette, dat van nature koolzuur bevat. Het water komt uit verscheidene bronnen. De bron is vernoemd naar Marie Henriëtte van Oostenrijk;
  • Spa Citron (Spa groen), koolzuurhoudend met citroensmaak.
  • Spa Bruisend &, in twee smaken: citroen en munt.[1]

Daarnaast produceert Spa nog een aantal frisdranken, met en zonder koolzuur, op basis van natuurlijk mineraalwater, onder de naam "Spa & Fruit" en een aantal smaken ijsthee, tevens op basis van het mineraalwater, onder de naam "Spa & Tea".

Spa als soortnaam[bewerken]

In Nederland is spa als merknaam grotendeels verwaterd tot generieke naam voor mineraalwater.[2][3][4][5][6][7] Als men in bijvoorbeeld een restaurant bruisend mineraalwater wil bestellen vraagt men doorgaans om "een spa rood", waarmee niet is gezegd dat men water van het merk Spa verwacht, noch dat het Spa is dat wordt geserveerd. Zie ook de lijst van merknamen die als soortnaam worden gebruikt.