Spaanse zandloper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Spaanse zandloper
Verspreidingsgebied in het rood.
Verspreidingsgebied in het rood.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie:Lacertidae (Echte hagedissen)
Onderfamilie:Gallotiinae
Geslacht:Psammodromus (Zandlopers)
Soort
Psammodromus hispanicus
Fitzinger, 1826
Afbeeldingen Spaanse zandloper op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Spaanse zandloper op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Spaanse zandloper (Psammodromus hispanicus) is een hagedis uit de familie echte hagedissen (Lacertidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Leopold Fitzinger in 1826.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze hagedis is te herkennen aan de lichte halskraag, hoewel deze niet altijd goed te zien is. De meeste exemplaren hebben een lichtbruine basiskleur en vier gelige lengtestrepen van nek tot staart, onderbroken door smalle, grijze dwarsstrepen die net zo breed zijn als de ruimte ertussen. Daardoorheen is een patroon van rijen kleine zwartbruine vlekjes zichtbaar, dat per variatie iets afwijkt, de buik is oranje-geel van kleur. De totale lengte is ongeveer 12 centimeter waarvan meer dan de helft bestaat uit staart.[1]

De Spaanse zandloper heeft net als andere zandlopers uit het geslacht Psammodromus een langwerpig en rolrond lichaam, dat gekielde schubben draagt. Dit wil zeggen dat de schubben een opstaande rand hebben en een andere kenmerk is dat de schubben elkaar aan de achterzijde overlappen. De punt van de voorste schub is gelegen boven de basis van de achterste schub zodat het pantser steviger wordt.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De Spaanse zandloper komt voor in delen van Spanje, Portugal en een deel van de Middellandse Zeekust van Frankrijk.[2] Het verspreidingsgebied lijkt sterk op dat van de Spaanse muurhagedis (Podarcis hispanicus). De hagedis leeft in open, droge en zanderige plaatsen zoals duinen en zandverstuivingen met wel enige vegetatie, ook stranden zijn een geschikt biotoop.[1]

Levenswijze[bewerken]

De Spaanse zandloper is een bodembewoner en staat bekend als een schuwe soort die bij verstoring of aanraking piepende geluiden maakt. Het voedsel bestaat uit insecten en andere kleine ongewervelden.

Ondersoorten[bewerken]

Er worden twee ondersoorten erkend, die verschillen in verspreidingsgebied.[2]

Externe link[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]