Vitalisme (literatuur): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
21 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
Romantiek (stroming)|
(Versie 8257095 van 87.67.15.109 ongedaan gemaakt.)
(Romantiek (stroming)|)
 
De term vitalisme heeft ook een engere culturele en literaire betekenis. In de kern van de vitalistische [[levensbeschouwing]] zit namelijk de botsing tussen [[natuur]] en [[cultuur]]. De kernwaarden van het vitalisme zijn leven, en daarmee verbonden [[intuïtie]], zelfbewustzijn, driftmatigheid, activiteit, strijdbaarheid. Een tweede facet van het vitalisme is daarmee nauw verbonden: de beschavingskritiek. Bij vele auteurs gaat de [[kritiek]] op de [[beschaving]] samen met een grote verering voor de natuur.
Een van de meest opvallende kenmerken van de moderne [[literatuur]] sinds de [[Romantiek (stroming)|romantiek]] is dat zij, vanuit heel diverse hoeken, de moderne beschaving en [[maatschappij (sociologie)|maatschappij]] meedogenloos aanvalt. Dit aspect van negativiteit en botsing is de voedingsbodem van het vitalisme geweest.
 
Nederlandse vitalisten zijn o.a. [[Hendrik Marsman]], [[J. Slauerhoff]], [[Menno ter Braak]], [[A. den Doolaard]], [[Jeroen Brouwers]], [[Jan Wolkers]]. In België kan men noemen [[Jef Geeraerts]], [[Felix Timmermans]]. In het buitenland: [[D.H. Lawrence]].
57.712

bewerkingen

Navigatiemenu