Naar inhoud springen

Kanaal Bocholt-Herentals: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Robbot (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Venlo - Link(s) veranderd naar Venlo (stad)
k sp
Regel 44: Regel 44:


== Operatie Market Garden ==
== Operatie Market Garden ==
Op 10 september 1944 kregen Britse troepen brug nummer 9 in [[Lommel]] bij een verrassingsaanval ongeschonden in handen. Duitse troepen, die in het zuidelijk gelegen [[Hechtel]] nog hevig slag leverden, werd daardoor de terugtocht afgesneden. Verwoede pogingen van de Duitse Wehrmacht om de brug alsnog te heroveren, o.a. met lijf-aan-lijf-gevechten, mislukten. Een week lang lag de frontlijn aan het kanaal tussen [[Neerpelt]] en Lommel, waarbij de noordelijke kanaaloever op brug 9 na, in Duitse handen was. Op 17 september 1944 startten Britse troepen het grondoffensief van de [[Operatie Market Garden]] vanaf brug nummer 9. De brug keeg van hen de naam [[Joe's Bridge]].
Op 10 september 1944 kregen Britse troepen brug nummer 9 in [[Lommel]] bij een verrassingsaanval ongeschonden in handen. Duitse troepen, die in het zuidelijk gelegen [[Hechtel]] nog hevig slag leverden, werd daardoor de terugtocht afgesneden. Verwoede pogingen van de Duitse Wehrmacht om de brug alsnog te heroveren, o.a. met lijf-aan-lijf-gevechten, mislukten. Een week lang lag de frontlijn aan het kanaal tussen [[Neerpelt]] en Lommel, waarbij de noordelijke kanaaloever op brug 9 na, in Duitse handen was. Op 17 september 1944 startten Britse troepen het grondoffensief van de [[Operatie Market Garden]] vanaf brug nummer 9. De brug kreeg van hen de naam [[Joe's Bridge]].





Versie van 10 mei 2008 19:53

Kanaal Bocholt-Herentals
Lengte 58,8 km km
Scheepsklasse II
Jaar ingebruikname 1846
Van Zuid-Willemsvaart
Naar Albertkanaal
Loopt door Belgisch-Limburg, Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Het Kanaal Bocholt-Herentals (ook wel Kempisch Kanaal of Maas-Scheldekanaal genoemd) is een kanaal in België dat de Zuid-Willemsvaart te Bocholt met het Albertkanaal te Herentals verbindt, over een afstand van ruim 60 kilometer.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het kanaal een strategische rol als springplank voor de grondtroepen van de Operatie Market Garden.

Aanleg

Het idee om een kanaal te graven stamt uit de Napoleontische tijd. Het Grand Canal du Nord moest de Rijn bij Neuss, via de Maas bij Venlo, verbinden met de Schelde. Via het Verdrag van Fontainebleau werd Lommel tegen Luyksgestel uitgewisseld, waardoor de aanleg van het kanaal mogelijk werd. Na de val van Napoleon duurde het nog geruime tijd voordat met de aanleg werd begonnen. Maar na de afscheiding van België in 1839 begon men snel met de verwezenlijking van de plannen, zij het dat het kanaal nu de Schelde met de Zuid-Willemsvaart ging verbinden, op Belgisch grondgebied.

De bouw werd gestart in 1843 door ingenieur Kümmer en was drie jaar later reeds afgerond. In Herentals sloot het kanaal aan op de gekanaliseerde Nete. Daardoor waren de Kempen voortaan verbonden met enerzijds Antwerpen en via de Zuid-Willemsvaart met de Maas en het Luikse industriebekken anderzijds. Het was ook een middel om de droge Kempense gronden te bevloeien.

In 1928 werd het kanaal verbreed en verdiept. Hierbij kwam spriet naar boven, een goedkope brandstof, die in de Tweede Wereldoorlog zeer geliefd was. De rol als verbinding tussen de Maas en de Schelde zou vanaf zijn ingebruikname in 1940 grotendeels overgenomen worden door het Albertkanaal dat een kortere en snellere verbinding met grotere capaciteit biedt. Industrie aan het kanaal: o.a. de zinkfabriek van Umicore (Union Minière) in Overpelt uit 1888.

Sluizen

Het hoogteverschil tussen Bocholt en Herentals bedraagt 33 meter en wordt overwonnen door 3 sluizencomplexen met dubbele sluizen, en 7 enkelvoudige sluizen.

  • Lommel (Blauwe kei): sluis nr. 1A & 1N, 50 m x 7 m en 55 m x 7,50 m - verval van 4,30 m
  • Mol : sluis nr. 2A & 2N, 50 m x 7 m en 55 m x 7,50 m - verval van 4,30 m
  • Mol : sluis nr. 3A & 3N , 50 m x 7 m en 55 m x 7,50 m - verval van 4,31 m
  • Dessel : sluis nr. 4 van 50 m x 7 m - verval van 1,91 m
  • Dessel : sluis nr. 5 van 50 m x 7 m - verval van 2,13 m
  • Mol : sluis nr. 6 van 50 m x 7 m - verval van 1,93 m
  • Geel : sluis nr. 7 van 50 m x 7 m - verval van 2,49 m
  • Geel Ten Aard : sluis nr. 8 van 50 m x 7 m - verval van 2,03 m
  • Geel Larum : sluis nr. 9 van 50 m x 7 m - verval van 1,99 m
  • Herentals : sluis nr. 10 van 55 m x 7,50 m - verval van 7,51 m


Verbinding met andere kanalen

Het kanaal staat behalve met het Albertkanaal en de Zuid-Willemsvaart in verbinding met enkele andere kanalen. Deze werden reeds vrij snel na de afwerking van het kanaal gebouwd samen vormen ze het netwerk der Kempense kanalen.


Operatie Market Garden

Op 10 september 1944 kregen Britse troepen brug nummer 9 in Lommel bij een verrassingsaanval ongeschonden in handen. Duitse troepen, die in het zuidelijk gelegen Hechtel nog hevig slag leverden, werd daardoor de terugtocht afgesneden. Verwoede pogingen van de Duitse Wehrmacht om de brug alsnog te heroveren, o.a. met lijf-aan-lijf-gevechten, mislukten. Een week lang lag de frontlijn aan het kanaal tussen Neerpelt en Lommel, waarbij de noordelijke kanaaloever op brug 9 na, in Duitse handen was. Op 17 september 1944 startten Britse troepen het grondoffensief van de Operatie Market Garden vanaf brug nummer 9. De brug kreeg van hen de naam Joe's Bridge.


Recreatie

De voorbije jaren speelt het kanaal Bocholt-Herentals steeds meer een recreatieve rol door het stijgende aantal plezierboten op de binnenvaart in België en Nederland. O.a. in Herentals, Geel-Ten Aard en Neerpelt werden de jonste jaren plezierhavens aangelegd voor watertoerisme. De nieuwe jachthaven aan de "Molse Meren" is via het kanaal Dessel-Kwaadmechelen eveneens toegankelijk. Het kanaal wordt op diverse plaatsen ook gebruikt door plaatselijke kano- en kajakclubs. Het (geasfalteerde) jaagpad langs het kanaal vormt de ruggengraat van het fietsnetwerk door de Kempen.