Pro-erytroblast: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
Rudolphous (overleg | bijdragen)
Interwiki na cats. Voor deze en andere verbeteringen zie ook Wikipedia:Wikiproject/Check Wikipedia
Regel 14: Regel 14:


{{Hematopoëse}}
{{Hematopoëse}}

[[Categorie:Celbiologie]]


[[cs:Proerytroblast]]
[[cs:Proerytroblast]]
Regel 20: Regel 22:
[[pl:Proerytroblast]]
[[pl:Proerytroblast]]
[[sk:Proerytroblast]]
[[sk:Proerytroblast]]

[[Categorie:Celbiologie]]

Versie van 8 mei 2009 11:14

Proerytroblast

Proerytroblasten (pro-erytroblast) zijn rondachtige, 16–18 µm grote cellen met een grote, lichtgekleurde celkern, twee nucleoli en toenemend basofiel cytoplasma. Uit een multipotente stamcel kan zich een proerytroblast (van het Griekse blastos „kiem“), rubriblast of pronormoblast ontwikkelen. Uit een proerytroblast ontstaan door celdeling en verdere celdifferentiëring 16 erytrocyten. Tegelijkertijd zorgen overlevingsgenen zoals Bcl-xL en andere erytroïde genen dat grote hoeveelheden ijzer voor de aanmaak van hemoglobine wordt opgeslagen.

Na de celdeling van de proerythroblasten ontstaan allereerst de basofiele erytroblasten. De erytroblast is de voorloper van de normoblast. Hieruit ontstaat na celkern uitstoting de retikulocyt, waaruit vervolgens de uiteindelijke erytrocyt ontstaat.

Het cytoplasma van de proerytroblast kleurt blauw met H&E-kleuring. In de histologie is het echter zeer moeilijk om de proerytroblast van de lymfoblast, myeloblast, monoblast en megakaryoblast te onderscheiden.

Externe links

Sjabloon:Hematopoëse