Federico Lombardi: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Carolus (overleg | bijdragen)
Versie 17045899 van Eddylandzaat (overleg) ongedaan gemaakt.ik ben dol op je fratsen!
Versie 17045903 van Carolus (overleg) ongedaan gemaakt.
Regel 13: Regel 13:


In mei 2009, tijdens het bezoek van Benedictus XVI aan het [[Heilig Land]], beweerde Lombardi dat de paus nooit lid geweest was van de [[Hitlerjugend]], terwijl toenmalig Kardinaal Ratzinger dit in zijn boek ''Het zout der aarde'' (1996) zelf had vermeld.
In mei 2009, tijdens het bezoek van Benedictus XVI aan het [[Heilig Land]], beweerde Lombardi dat de paus nooit lid geweest was van de [[Hitlerjugend]], terwijl toenmalig Kardinaal Ratzinger dit in zijn boek ''Het zout der aarde'' (1996) zelf had vermeld.

Deze professionele fout ging dan ook de wereld rond, hetgeen ernstig afdeed aan de geloofwaardigheid van Lombardi. Deze feiten speelden zich af toen de paus op bedevaart was in het Heilig Land.
== Citaat ==
uit volgende citaten blijkt hoe hard de kritiek op Lombardi wel is:

::''"...Het ergste wat een pr- of persdienst kan doen is liegen, woorden verdraaien of feiten ontkennen. En dat is nu precies wat de Vaticaanse woordvoerder doet. En niet één keer, maar bijna als stelregel...Je citeert correct of je citeert niet. En je ontkent nooit de waarheid, zoals Lombardi deed over het lidmaatschap van de Hitlerjugend..." ''
Mark Van de Voorde ; hoofdredacteur Kerk en Leven

::''..."Na 22 jaar Joaquin Navarro-Valls ,die een modern communicatiebeleid voerde, dat gekenmerkt werd door snelheid, goede regie, ontspannen omgang met de media en een zekere mate van transparantie, is de aanpak van pater Lombardi een terugval in oude patronen"...
''
Peter Nissen, kerkhistoricus


==Noten==
==Noten==

Versie van 1 jun 2009 02:42

Federico Lombardi, SJ, (Saluzzo, 29 augustus 1942) is een Italiaans jezuïet die werkzaam is als directeur van de Vaticaanse Radio en Televisie en hoofd is van de persdienst van de Heilige Stoel. Hij volgde in die hoedanigheid Joaquín Navarro-Valls op.

Studie en roeping

Lombardi studeerde wiskunde en theologie in Duitsland. Hij koos ervoor om zijn leven aan God te wijden in een religieuze gemeenschap en trad in 1972 in bij de Jezuïeten. Jarenlang was hij hoofdredacteur van het tijdschrift La Civiltà Cattolica. Hij trad vervolgens in dienst bij de Romeinse Curie. Onder het pontificaat van Johannes Paulus II werd Lombardi tot directeur van Radio Vaticana benoemd.

In dienst van de Paus

In 2006 benoemde paus Benedictus XVI Lombardi tot hoofd van de persdienst van de Heilige Stoel. Deze functie combineert hij met deze van directeur van de Vaticaanse Radio en Televisie. De geestelijke is hiermee verantwoordelijk voor de verspreiding van de besluiten van de Paus en de Romeinse Curie.

Kritiek

Lombardi kreeg in 2009 te maken met kritiek op de wijze waarop hij de communicatie van het Vaticaan vorm gaf. Zo uitte kardinaal Darío Castrillón Hoyos, president van de Pauselijke Commissie Ecclesia Dei, openlijk kritiek op de lauwe wijze waarop Lombardi had gereageerd op de Holocaustontkenning van de Pius X-bisschop Richard Williamson.

Lombardi wordt door sommige media ook als verantwoordelijke beschouwd voor de wijze waarop het standpunt van de paus over condooms - geüit tijdens diens reis naar Afrika in maart 2009 - naar buiten kwam. Dit zorgde voor een stortvloed van kritiek aan het adres van de Paus.

In mei 2009, tijdens het bezoek van Benedictus XVI aan het Heilig Land, beweerde Lombardi dat de paus nooit lid geweest was van de Hitlerjugend, terwijl toenmalig Kardinaal Ratzinger dit in zijn boek Het zout der aarde (1996) zelf had vermeld.

Noten